От догодина новата линия на бедност ще бъде с 15 лева повече от сегашната

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:05 / 06.10.2019
985
Правителството определи новата линия на бедност за догодина. Тя ще е 363 лева или с 15 лева повече от сегашната. Според нея се определят и помощите за социално слабите семейства. По данни на кабинета под прага от 363 лв. ще останат близо 1 700 000 семейства. Доколко важен инструмент е линията на бедността за подобряването на качеството на живот. Това коментира пред Нова тв Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Изчисляват, че ако вдигането на прага на бедност с 15 лева на член на домакинство означава реален приход от 75 лева за семейството им и мислят какво биха си купили. Този финансов рай обаче за тях към момента е неизпълним.

"Тези 15 лв. няма да променят много, тъй като това е линия, спрямо която получаваш или не някои помощи. Когато тя се повиши, реално това се случва всяка година, повече семейства биха могли да получат социални помощи. Детските надбавки, например, не са обвързани с линията на бедността", посочи икономистът.

Според него малките общини в страната ще продължат да се обезлюдяват.

"Най-вече тези в Северозападна България и близките до границата с Македония и Сърбия. Областните градове като Монтана, Враца и Видин имат своя потенциал, но той изисква рестарт на тези центрове", допълни още Ганев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).