Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От публично самонараняване, през игри, склоняващи към самоубийство, до дишане на райски газ
Автор: Екип Burgas24.bg 09:39 / 04.11.2022Коментари (0)700
©
От публично самонараняване, през игри, склоняващи към самоубийство, до дишане на райски газ. Опасната мода сред децата има много лица и в почти всички случаи води до негативни последствия. Припомняме зловредните "трендове“ през годините.

Шоково приспиване

Още през 90-те години става популярен експериментът "шоково приспиване“. При притискане с ръка на сънната артерия, деца приспиват свои връстници. Освен до заспиване, може да се стигне и до загуба на съзнание. Приспиването е последвано от шоково събуждане, а детето не помни нищо.

Играта се разпространява светкавично, а интернет форуми дават точни инструкции как да приспиш някого. Експерментът е много опасен, тъй като пристискането на сънната артерия може да причини изпадане в кома и дори смърт.

Самонараняване

Емо субкултурата завладява голяма част от тийнейджърите в периода 2008-2012 г. Смята се, че движението масово тласка децата към депресия и ги подтиква към публично самонараняване и самоубийства. През 2012 г. данните сочат, че за година 10 деца у нас са се лекували в психиатрия, като последният случай към онзи момент е на момиче в 7 клас, направило опит за самоубийство с хапчета пред камера.

Чешко проучване от 2018 г. изследва нагласите към суицидно поведение и самонараняване при емо юноши. Участниците съобщават за нагласи, които включват високо приемане на подобно поведение. Няма обаче данни колко от случаите на самоубийства сред децата са свързани с емо субкултурата.

Екстремни селфита

Модата на опасните селфита става популярна няколко години по-късно. Тя се изразява в търсене на различни екстремни места и начини за снимане – на ръба на високи сгради и строежи, върху влакове и вагони, на ЖП релси. Целта на децата е да съберат повече популярност в социалните мрежи. В България няколко безразсъдни селфита завършват с фатален край. Други водят до тежки поражения.

През 2014 година след опит да се снима върху цистерна на ЖП-гарата в Нова Загора, 12-годишно момиче беше поразено от волтова дъга и почина.

През 2016 се случва подобен инцидент. Тогава пострада 14-годишно момче. Отново заради селфи, то се качва на вагон на гара "Филипово" в Пловдив и е поразено от волтова дъга.

През 2017 г. в Бургас 16-годишен се простреля с газов пистолет, за щастие не фатално. По думите му инцидентът се случва заради опит за селфи с оръжието.

Най-много са инцидентите, включващи опити за екстремно селфи върху влакове и вагони. Между 2016 и 2019 година броят им е 9, като фатални са 4 от тях, твърдят от "Железопътна инфраструктура".

Опасната мода е популярна не само сред децата. Глобално проучване през 2018 г. разкри, че опитите за екстремни селфита са убили 259 души в периода 2011-2017 г.

През 2021 г. пък изследване на испанската фондация iO разкри, че между януари 2008 г. и юли 2021 г. най-малко 379 души са загинали заради смъртоносно селфи.

Страните с най-голям брой съобщени смъртни случаи са Индия (100), Съединените щати (39) и Русия (33).

"Син кит“

Може би сте чували за онлайн играта "Син кит“. Тя тръгва от Русия през 2015 г., а само за четири години достига до 19 държави на пет континента. В България става популярна сред учениците през 2017 г.

Играта се разпространява в онлайн групи и включва изпълняване на мисии, някои от които опасни за здравето и живота. Участниците са предизвиквани да подпалят дома или училището си, или да извършат кражба, като трябва да документират всяко действие със снимка. Ако не го направят, получават заплахи, че ще бъдат убити. Последната "задача“ е подтик към самоубийство.

Играта добива популярност, след като в социалните мрежи се появява информация, че тя е довела до самоубийството на над 130 деца в Русия. Доклад на "Новая газета“, както и проучване на баща (самоубийството на детето му се свързва със "Син кит“) посочват този брой. Въпреки това нито едно самоубийство досега не е доказано, че е свързано с тези онлайн групи - нито от журналисти, нито от полицията.

Според анализ в социалните медии на предизвикателство "Син кит“ през 2018 г. броят на свързаните с играта самоубийства са както следва: Аржентина – 3, Пакистан – 2, Бангладеш – 2, Португалия – 2, Бразилия – 4, Русия – 130, Чили – 3, Саудистка Арабия – 1, Китай – 1, Сърбия – 1, Индия – 1, Испания – 1, Ирландия – 1, Турция – 1, Италия – 2, САЩ – 4, Кения – 1, Уругвай – 1.

Предизвикателството Момо

През август 2018 г. The Economic Times пише, че играта е взела две жертви в Индия – на 18 и 26 години, а първият смъртен случай е на 12-годишно момиче от Аржентина.

Райски газ

Вдишването на райски газ е част от новата мода при младежите. Той се използва като вид опиат, предизвиква еуфория и замайване. Вдишва се чрез капсули, които се поставят във устройство, наречено сифон за сметана, и се източват в балон. 

През август тази година непълнолетен влезе в болница след употреба на алкохол и райски газ.

Според специалисти газът е опасен както за черния дроб и бъбреците, така и за централната нервна система. Предизвиква координационни смущения, халюцинации, неврологични проблеми. Може да доведе до загуба на съзнание и до задушаване.

Позовавайки се на доклад на Службата за национална статистика, уебсайтът The Conversation пише, че азотният оксид, по-познат като райски газ, е свързан с 56 смъртни случая между 2001 г. и 2020 г. в Англия и Уелс.

Магнитни топчета

Няколко са случаите в България, при които деца поглъщат "на шега“ магнитни топчета. Причината е предизвикателство в социалната мрежа TikTok – имитиране на пиърсинг, като се постави топче върху езика.

Направени от много силна магнитна сплав, когато попаднат в корема на детето, топчетата се залепват едно за друго и могат да бъдат изключително опасни за живота. Трудни са за диагностика, а симптомите се появяват късно.

От 2009 г. до 2018 г. в САЩ има два смъртни случая  след поглъщане на магнитни топчета. Случаите на лекувани в спешни отделения на болници поради същата причина там са около 4500. Голяма част от тях са на деца от 11 месеца до 16 години.

Лягане на пешеходни пътеки

Лягането върху пешеходни пътеки на пътя е сравнително нова "игра“. Прави се с цел забавление и изпитване на реакцията на шофьорите.

Забавна за децата, играта е изключително опасна и може да бъде истински шок за родителите им и за шофьорите на пътя. Играта набира популярност в интернет и в частност – в TikTok.

Никотинови дъвки

Модата на "паучовете“ е най-новата опасна тенденция сред учениците. Паучовете, приличащи на дъвки се употребяват масово от ученици в училищата. Те представляват малки пакетчета, пълни с вещество с високо съдържание на никотин. Казват, че ги взимат с ефект успокоение. Според специалисти "паучовете“ могат да причинят високо кръвно налягане, сърцебиене, а в големи количества дори рак, предава bTV.

Повечето опасни тенденции набират популярност в социалните мрежи. Затова важен е контролът на децата до интернет съдържанието и тяхната култура на потребление онлайн.

У нас Националният център за безопасен интернет е основната организация, която се грижи за безопасността на децата в онлайн пространството и дава информация за рисковете в мрежата.

Редица кампании на различни институции и организации също поставят фокуса върху децата и интернет като "Пази детето в интернет“, "Бдителни родители“, "Сърфирам безопасно“ и др.

Безопасността на децата в интернет е сред приоритетите на ЕС. Чрез различни програми и стратегии Европейската комисия цели да повиши информираността относно рисковете в мрежата и грамотността на онлайн потребителите.

В глобален план УНИЦЕФ e организацията, която работи за защитата на децата онлайн и за това интернет да бъде безопасно място. Чрез своите проекти Global Kids Online и Disrupting Harm УНИЦЕФ събира доказателства за цифровите права на децата, техните възможности и рисковете.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: