Отбелязваме Хелоуин или деня на Вси Светии!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
10:05 / 31.10.2021
901
Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално той е бил разпространен в англоезичните страни, но впоследствие става популярен в голяма част от Европа, в това число и България, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски държави.

Честването на Хелоуин води началото си от традициите на древните келти в Шотландия и Ирландия. Келтските племена разделяли годината на две части - тъмна и светла. Преди началото на тъмния период от годината, в последния октомврийски ден, бил отбелязван езическият празник на реколтата Сауин. Смятало се, че през този граничен период между лятото и зимата се отваря врата към отвъдния свят и че сред хората могат да плъзнат духове. За да се защитят от нечисти сили, келтите обличали животински кожи, палели огньове и извършвали жертвоприношения.

Главният атрибут на празника е фенер от тиква, в чиято вътрешност е поставена свещ. Той символизира края на прибирането на реколтата и освен това помага да бъдат прогонени злите духове. 

Черният и оранжевият цвят традиционно се свързват с Хелоуин. Оранжевото символизира сила и издръжливост, а заедно с кафявото и златното - прибиране на реколтата и есента. Черното обикновено е символ на смъртта и мрака и служи за напомняне, че навремето Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите между живота и неговия край.

Празникът за Хелоуин на Женския пазар в София продължава и в неделя – 31 октомври. На 30 октомври започнаха инициативите. 

В неделя организаторите са подготвили dj party с Dj IHOU.

"Нашата идея и концепция в случая е не да направим нещо за празника и нещо, което да е краткосрочен вариант, ние искаме да уверим вашите слушатели, че това е една кауза – каузата да възродим Женския пазар, да го направим привлекателно модерно място. Ние вложихме много труд и се надявам, че вашите слушатели, нашите съграждани ще го оценят“, коментира пред БНР Драгомир Димитров, изпълнителен директор на "Пазари Възраждане“ ЕАД..

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Връхлитат ни дъжд и бури!
Край на рекламата на хазарт! Законът е обнародван в Държавен вест...
Конституционният съд даде старт на делото за проблемите на енерги...
Удариха ни мощни магнитни бури
БНБ с притеснителни данни за тези хора
Жена загина при тежка катастрофа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).