Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отбелязваме Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест
Автор: Пламена Николова 13:27 / 17.11.2021Коментари (0)459
©
Днес, 17 ноември, е Световен ден на ХОББ (COPD) - хроничната обструктивна белодробна болест, който се отбелязва и от Българското дружество по белодробни болести. Световният ден на ХОББ се организира от Глобалната инициатива за хронична обструктивна белодробна болест (GOLD) в сътрудничество със здравни специалисти и групи пациенти с ХОББ по целия свят. Целта му е да повиши осведомеността, да споделя знания и да обсъжда начини за намаляване на тежестта на ХОББ в световен мащаб, съобщи за медията ни Нина Локмаджиева.

Всяка година GOLD избира тема и координира подготовката и разпространението на материали и ресурси за Световния ден на ХОББ. Дейностите на Световния ден на ХОББ се организират във всяка страна от здравни специалисти, преподаватели и членове на обществеността, които искат да помогнат да окажат влияние на местно и световно ниво.

“В условията на COVID пандемията да не забравяме за ХОББ - призовава председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Владимир Ходжев. - Важно е пациентите да останат активни, защото това ще им помогне да подобрят качеството си на живот и да намалят риска от хоспитализация. Трябва да спазват правилния прием на медикаментите, да се хранят здравословно, редовно да се консултират с лекуващия си лекар, да носят предпазни маски на закрито. От особена важност в този момент е болните с ХОББ да се ваксинират - и то не само за COVID, а и за обичайните зимни респираторни вируси, за да предотвратят влошаването на основното си белодробно заболяване."

Първият Световен ден на ХОББ е проведен през 2002 г. Всяка година организатори в повече от 50 страни провеждат дейности, превръщайки деня в едно от най-важните световни събития за информираност и образование за ХОББ.

Темата на Световния ден на ХОББ през 2021 г. е "Здравите бели дробове – никога по-важни“. Тази година целта е да се подчертае, че бремето на ХОББ остава, въпреки продължаващата глобална пандемия на COVID. Дори в светлината на COVID, ХОББ остава водеща причина за смърт в световен мащаб – никога няма по-важно време да се съсредоточим върху здравето на белите дробове. Поддържането на белите дробове здрави включва избягване на цигарите, на замърсяването на въздуха или професионалната експозиция, както и поддържането на активност чрез редовна физическа активност или белодробна рехабилитация. Освен това, получаването на важни ваксини, спазването на посещенията при лекар и правилното приемане на лекарства могат да помогнат за поддържането на белите дробове здрави.

Подробности открийте във Фейсбук страницата на Българското дружество по белодробни болести https://www.facebook.com/bulgarskodbb.

https://goldcopd.org/world-copd-da/

www.goldcopd.org








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: