Отчетоха увеличение на средния ръст и тегло при подрастващите младежи у нас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:10 / 24.02.2015
690
Средният ръст при подрастващите младежи у нас, на възраст между 12 и 16 години, се е увеличил с 4 сантиметра за последните 100 години. За съжаление обаче и средното тегло при хората на същата възраст се е повишило със 7 килограма. Това показват сравнителните данни от проучвания, направени в началото на миналия век, и изследвания в наше време. За тях съобщи д-р Атанас Кацаров, който ръководи Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов". Според него ако увеличаването на ръста не е чак толкова опасно, то покачването на килограмите е много тревожен факт, който води до различни обменни заболявания.

Ако затлъстяването води до заболявания като захарен диабет, увеличаването на ръста пък предизвиква ортопедични проблеми, посочи Атанас Кацаров.

"Средният ръст при подрастващите се е повишил с 4 сантиметра, като това е във възрастта между 12 и 16 години", обяснява той.

Специалистът е категоричен, че при всички ученици в България веднъж годишно трябва да се прави ортопедичен преглед. За съжаление обаче ортопедични прегледи в училищна възраст правят под десет процента от българските деца.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Резултатите от матурата по български език са рекордно високи!
Гвоздейков назначи спешна проверка в НКЖИ
Симеон Дянков с ключова новина за влизането на България в еврозон...
Младежите искат заплата от поне 4300 лева нето
Стефан Янев избухна: Докога България ще е заложник на маниакални ...
Искат нов начин за определяне на минималната работна заплата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).