Отчетоха увеличение на въздушния трафик над България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:51 / 06.07.2014
502
Нараснал е въздушният трафик над България спрямо миналата година. Докато през 2013 г. прелитаха над 2500-2600 самолета, над България в момента за денонощие минават 2900 и до края на месеца ще достигнат много над 3000 полета дневно.

Какви са причините?

На първо място, кризата в Източна Украйна. След анексирането на Крим, Европейската въздухоплавателна агенция забрани полети над полуострова и Източна Украйна. Така от февруари целият трафик минава над България.

Втората причина е налагането на Истанбул като център за дълги дестинации към Близкия Изток и Азия. Не на последно място остават и чартърните полети с туристи към нашите и турските морски курорти през лятото.

Хубавото в случая е, че приходите от транзитни такси нарастват пропорционално на ръста в обслужваните полети

Повече полети и повече напрежение

Засиленият трафик означава и повече аварийни кацания заради проблемни пътници.

"Възрастен господин беше забравил да си пие лекарствата и беше получил сърдечна криза на борда на въздухоплавателното средство. Пилотът пожела снижение и кацане в най-близкото летище", разказа и.д. директорът на районния център на Ръководство на въздушното движение в София.

Един ръководител полети води средно между 12 и 14 самолета едновременно. Николай Недков е сред специалистите, които държат контакт с машините.

"По-големи проблеми създава лошото време. Виждате какво се случваше в държавата. Същото се случва във въздуха. Изключително високо натоварване заради увеличените въздухоплавателни средства за Украйна и изключително тежко време за работа. Възможностите за грешки се увеличават драматично и това е най-тежкото в нашата работа: справянето с подобен тип ситуации", коментира той.

Средно 3 до 4 години практика след получаването на лиценз са нужни за изграждането на подготвен ръководител полети.

Източник: btv

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Този скорпион се появи в България, казаха дали е отровен
17-годишния Мариян има нужда от нашата помощ, състоянието му се в...
На територията на България днес е регистриран температурен рекорд...
Борисов: Докато сме ГЕРБ и аз, ние няма да пратим войник в Украйн...
ТИР се преобърна в Прохода на Републиката
Градушка с размерите на яйце удари България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).