Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха нарушения във ВиК Бургас и в още 3 града, финансовите корекции ще са близо 90 млн. лв.
Автор: ИА Фокус 12:34 / 27.04.2023Коментари (0)12338
© Фокус
Близо 90 млн. лева ще са финансовите корекции по 20 договора от ВиК сектора по проекти, финансирани по ос 1 на оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.. Те са на обща стойност 412 млн. лева, а финансовата корекция е 25 процента. Това обяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместна пресконференция със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, провела се в сградата на МРРБ, предаде репортер на "Фокус“.

14 са дружествата, които са получили евросредства, като на десет от тях е направена проверка и при всички са намерени проблеми. Тези 14 ВиК оператори, бенефициенти по програмата, са сключили около 100 договора за фактическо изпълнение на проектите с отделни изпълнители по линия на ЗОП.

Ресурсът, който е заделен по ОПОС по ос "Води" е над 1,8 млрд. лева, като за проектите на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са предвидени около 1 млрд. лева.

От думите на Шишков стана ясно, че най-проблемните дружества са ВиК Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян. След проверка в тях са намерени най-драстични нарушения, свързани със Закона за обществените поръчки и добави че най-вероятно по въпроса ще бъде сезирана и Европейската прокуратура.

"Нарушителите ще си понесат наказанията, но проектите не трябва да спират. Иначе това ще да доведе до плоска финансова криза и до изключителен негативен ефект върху националния бюджет. Нямаме право на компромиси, защото законът изисква подобно поведение“, бе категорична Карамфилова.

Служебният министър обясни, че в рамките този служебен кабинет са работили активно по постигане на напредък по програмата. "Бяхме постигнали напредък и бяхме доволни обектите да бъдат завършени, но след проверка се установиха доста нередности, свързани с подписването на договорите. Програмата касае един период, в който са установени проблеми 2019-2021 година“.

"Говорим за проведени активни контроли от страната на програмата и проверка за допускане на пропуски по ЗОП. Част от бенефициентите са ВиК - операторите. Трябва да се осигури изпълнението на проектите, които касаят достъпа до чиста питейна вода и качеството ни на живот“, посочи министърът на околната среда и водите.

От всички 19 проекта на ВиК оператори от 21 броя прегледани договора само в 4 от тях не се установяват допълнителни допуснати пропуски. Всички останали 17 са с нарушения. Част от нарушенията са: избраният изпълнител не отговаря на условията, в офертата на изпълнителя се откриват същите пороци, които са се забелязала и при останалите кандидатствали, които са били отстранени.

"Във всяко дружество ще намерим индивидуален подход как да компенсираме тези пари. Лошото е че какво и да направим ние е трябва да платим по един или друг начин“, отбеляза Иван Шишков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: