Откриха отровени редки птици в Западна Странджа, измежду тях и царски орел

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
00:24 / 05.03.2024
1100
На 28 февруари екипът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за борба с отровите в дивата природа регистрира пореден инцидент с намерени мъртви животни и редки видове птици в Западна Странджа. Мъртви са открити царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали, съобщават от БДЗП.

Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в района двойка, в която през последните години са наблюдавани чести замени на птиците – сигурен сигнал за висока смъртност. Женската е наблюдавана близо до мястото на инцидента и за момента изглежда добре. Преди броени дни екипът на БДЗП с обучено куче за борба с отровите в дивата природа стартира редовни патрули в ключови местообитания на царски орли в Сакар и Западна Странджа.

Обученото куче Барс и неговият водач Николай Терзиев са успели да открият и вероятната отровна примамка. Предстоят изследвания в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, за да се установи причината за смъртта на намерените животни.

Незаконното поставяне на отровни примамки в дивата природа е една от основните заплахи за дивия свят. БДЗП активно подпомага изграждането на институционален капацитет за борба и превенция на посегателствата над защитени видове. През лятото на 2021 г. бе утвърден Националният план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа (2021 – 2030), разработен от БДЗП. Планът има утвърден протокол за действие при разследване на случаи на отравяне и е сведен до знанието на органите на МВР за приложение. Използването на отровни примамки в природата е забранено по силата на международното, европейското и националното законодателство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).