Откриват национална здравна телефонна линия

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
12:42 / 06.02.2024
628
До края на месец февруари започва работа единният национален номер за здравни грижи в България. Това каза Анелия Атанасова, създател на проекта, в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Тя е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на амбулаториите за здравни грижи в България.

Единният национален номер може да се ползва от всички граждани на територията на страната. Там пациентите могат да разберат къде има кабинет за здравни грижи в конкретно населено място, с какво работно време е той, какви услуги предоставя. Също така могат да се обърнат за здравен съвет към горещата линия, както и по административни въпроси във връзка със здравеопазването, поясни Атанасова.

"Целта е да спестим време на хората от лутането по кабинети и институции. Персоналът във всички лаборатории е съставен от колеги с над 15-годишен стаж в тежки звена в болниците. Напълно наясно са с администрацията и патологията, от която пациентът страда и за която има нужда от помощ“, допълни медикът.

"112 е спешна медицинска помощ – да не бъркаме здравните грижи със спешната помощ, която не е в нашите компетенции. Нека видим как ще потръгне проектът и какви отзиви дават пациентите и ще преценим дали да направим линията денонощна. По-скоро обмисляме вариант на работа до 22 ч, защото, нека бъдем честни, който се обажда за здравен съвет след тачи част на денонощието, вероятно има нужда от спешна помощ, която нашият телефонен номер не предоставя“, каза още Атанасова.

"Много пациенти имат манипулации, направени в амбулаторни условия или у дома – могат да разберат от кол центъра къде са намира амбулаторията в техния град и да направят заявка това, което им е изписано от лекар, да се извърши вкъщи. Телефонът ще бъде обявен в края на този месец в сайта на Националното сдружение на амбулаториите“, завърши Атанасова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Неделното извънредно заседание не събра кворум при първата регист...
Meteo Bulgaria с ексклузивно предупреждение: Най-висока степен на...
Украинец, шофиращ кола с бургаско регистрация, се заби в мантинел...
Кои основни хранителни стоки поевтиняват и поскъпват?
Той е на 90, дъщеря му е на 6, написаха книга заедно
Полицията хвана непълнолетни в дискотеки и барове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).