Отложиха с година създаването на новата Агенция за хората с увреждания

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:17 / 02.12.2020
847
От 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема изцяло изплащането на помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания, решиха депутатите с окончателните промени в закона, предаде репортер на БГНЕС.

В мотивите си вносителите от Министерски съвет посочват, че с новите текстове отговарят на искането на гражданското общество помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Парламентът взе и окончателно решение да удължи с година срока за създаването на новата Държавна агенция за хората с увреждания, която до края на 2020 г. трябваше да бъде преобразувана в орган към Министерски съвет. Мотивът на правителството за отлагането е "да се даде по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата структура“.

Отлагането беше посрещнато с редица критики от страна на опозицията. "Заплахата от това отлагане е огромна и тя показва чиновнически подход и липсата на достатъчно капацитет, който да създаде тази структура“, смята депутатът от БСП Надя Клисурска. Тя постави под съмнение дали въобще агенцията ще бъде създадена и подчерта, че се носели слухове за заменянето ѝ с комисия към изпълнителната власт, което, според нея, тотално ще измени функциите ѝ.

Промените предвиждат и разширяване на кръга от хора, които могат да бъдат обхванати от т. нар. защитена заетост, като в него се включват и тези с психични разстройства или интелектуални затруднения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).