Отмениха машинното гласуване на местните избори

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:33 / 11.07.2019
2075
Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в Изборния кодекс, в които се предлага отпадане на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори. 

Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, "Обединени патриоти“ и "Воля“, а новите текстове предвиждат да гласуваме машинно единствено на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори.

Повод за решението стана докладът на ЦИК, според който машинно гласуване в 3000 секции на евроизборите, провели се на 26 май т. г., е било съпроводено с редица трудности и предизвикателства. Според вносителите изборите за кметове и общински съветници са много по-сложни от останалите, като при тях се налага използването на по-различен софтуер и различна база данни, което води до риск от обявяване на тяхната недействителност, а от там и до намаляване на доверието в изборния процес.

Съгласно последните промени в изборното законодателство, на предстоящите местни избори, насрочени за тази есен, трябваше да се гласува с машини в минимум 6 000 изборни секции, а от там страната ни да поеме по пътя на пълното въвеждане на машинен вот.

По време на обсъждането Йордан Цонев в правна комисия, че техните мотиви да гласуват против законопроекта са много. "Тук чухме много аргументи против машинното гласуване. Аз искам да ви кажа защо ДПС настоява за машинно гласуване. Заради ръчното броене в СИК-овете", посочи той. "Ние от ДПС искаме да няма броене в секционните комисии от човешка ръчичка", заяви той.

Цонев посочи, че участва в всички избори от 1990 г. до сега и е констатирал, че това най-слабото звено на нашата избирателна система - броенето в секционните избирателни комисии. "Там освен некомпетентност, се извършват и тежки манипулации на вота – не навсякъде, не е задължително да е по команда отгоре, не твърдя това, но се извършват като започнете от дребни балкански хитрини и стигнете до много тежки манипулации на вота", обясни Цонев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (141):
10.12.2019 Експертизите потвърдиха: При изборите за кмет в Бозвелийско е използвано невидимо мастило
30.11.2019 Кой колко изхарчи на Местни избори 2019
11.11.2019 Предадоха на съд Тако и Йордан за купуване на гласове
09.11.2019 Сливенчани признаха, че са купували гласове за Йордан Лечков
06.11.2019 Наказаха Светлин и Янка за купуване на гласове
05.11.2019 Менда Стоянова: Имаше места, където вотът бе даден от омраза
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).