Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отнеха докторската степен на Даниела Везиева
Автор: Екип Burgas24.bg 12:47 / 27.02.2023Коментари (1)4431
©
Отнеха образователно-научната степен "доктор“ на Даниела Везиева, която бе уличена в плагиатство, пише Блиц.

Припомняме, че на 3 юни миналата година стана ясно, че финансистката е уличена в плагиатство при създаването на дисертацията си. Информацията бе оповестена от официален доклад от Комисията по академична етика при министъра на образованието.

След като са анализирали работата на Везиева, свои становища са изразили четирима арбитри. В докладите си те са написали "значително по обем плагиатство – копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните", "...при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%.", "налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си".

Според правилата на Везиева е била дадена възможност да отговори и тя го е направила, като не е коментирала по същество установеното плагиатство, а се опитвала да атакува процедурата, по която е проверявана. Така Комисията по академична етика е приела, че доводите на Везиева са неоснователни.

Преди това научният ѝ ръководител проф. Валентин Терзиев е уличен в плагиатство в дисертациите си за две титли.

Медията ни узна от свои източници, че след заповед на началника на Националния военен университет "Васил Левски“ във Велико Търново бригаден генерал Иван Маламов официално е отнета образователно-научната степен "доктор“ на Везиева.

Агенция БЛИЦ изиска позиция от учебното заведение , ето какво гласи:

          Със Заповед на началника на Националния военен университет "Васил Левски“ № РД-02-1114/ 23.11.2022 г. е отнета образователно-научната степен "доктор“ на Даниела Тодорова Везиева. Тя е  придобита  в Националния военен университет "Васил Левски“ за защитен на 08.06.2018г. дисертационен труд в професионално направление 9.1. "Национална сигурност“ на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“.

         Заповедта е издадена след доклад на Комисията по академична етика към министъра на образованието,  в който се посочва, че  дисертационният труд на Даниела Везиева е плагиатстван.

В тази връзка към момента в Административен съд - Русе е образувано съдебно производство по обжалване на посочената заповед от Даниела Везиева.

Така официално се потвърди информацията на БЛИЦ за отнетата научна степен "доктор" на Везиева. Скандалът е огромен, защото историята на българската политика няма случай, в който настоящ или бивш министър да е уличен в плагиатство, а след това да му бъде отнета научната степен.

Припомняме, че след излязлата информация за Везиева миналата година тя бе уволнена като шеф в борда на БДЖ от тогавашния министър на транспорта Николай Събев.

По информация в медиите Везиева последно работеше в Народното събрание, където съветваше депутатите от партията на Стефан Янев "Български възход" по въпроси, свързани с икономика, финанси и международни отношения.

Любопитно ще бъде да разберем дали бившата министърка ще се появи в някоя предизборна листа за предстоящия предсрочен вот на 2 април.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.02.2023 г.
0
 
 
Само тя да беше... А колко мент? професори се навъдиха след закриването на ВАК? Да не говорим зя купените дипломи на митничари, министри,дупето ти, etc. ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: