Отпускат субсидия за общините, които използват минерални води

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:53 / 25.10.2016
1114
50% безвъзмездна помощ и безлихвени кредити ще получат общините, които решат да използват минералните находища на територията им. Това предвижда пилотен проект на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"България е богата на ресурси, но се използват по-малко от 20% от тях. Амбицията ни е да раздвижим възможностите за оползотворяването на минералните води.", заяви екоминистърът Ивелина Василева

За тази цел ведомството е заделило 3,5 млн. лв за подпомагане на общините, които решат да използват ефективно минералните находища. Половината от сумата, нужда за експлоатация на находищата ще бъде осигурена от Националния доверителен екофонд, а останалата общините трябва да набавят сами. Кметовете, които не разполагат с достатъчно общински средства могат да вземат заем. В този случай МОСВ ще покрие лихвите по кредита.

Кандидатстването по програмата започва от 1-ви ноември и ще продължи до 16-ти декември. Кметовете трябва да изготвя план за какво ще използват минералната вода, какви приходи ще получат от това, в какво състояние са находищата и колко ще струва модернизацията им. 

"Водещ критерий при избора на общини ще бъде готовността им за модернизация, както и какви ще са приходите от използването на находището.", обясни Василева. Според проучване на МОСВ сред 111 общини, довеждащата инфраструктура до минералните извори е амортизирана. Във Велинград пък имало дървен водопровод, строен в началото на миналия век.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Експерт с добра новина за цената на тока
Задържаха хиляди фалшиви покемони и Супер Марио на Ферибот Оряхов...
Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 година, в ...
Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлоду...
Синоптик каза какво ще е времето през уикенда
Очакваме много полски туристи това лято


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).