Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отровни течности за чистачки грозят здравето на шофьорите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:27 / 23.02.2015Коментари (0)669
© "Монитор"
Животът и здравето на шофьорите са в опасност по време на движение, ако чистят често стъклата на автомобилите с опасния метанол, който се съдържа в евтините течности за чистачки, предупреждават токсиколозите. Оказва се, че все по-често най-простият алкохол е основна съставка на автокозметиката за почистване на стъклата. Известно е, че той се абсорбира изключително бързо в тялото. Всеки, който се е возил в автомобил, е усещал как вентилационната система на колата вкарва изпаренията от течността за чистачки в купето, но малцина знаят, че те може да са изключително опасни. По принцип метанолът се метаболизира до мравчена киселина или форматни соли, които са отровни за централната нервна система. Последиците от попадането на този алкохол в организма може да бъдат главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система и дори смърт.

В много европейски страни продуктите с метанол са забранени за продажба на дребно. У нас обаче по неофициални данни около две трети от течностите за чистачки съдържат силно токсичния и силно запалим метанол. Оказва се, че се увеличава делът на препаратите против замръзване с метанол. В края на миналата година бе направена голяма проверка във всичките 28 регионални здравни инспекции. Бяха посетени 411 обекта, инспекторите наложиха и санкции на нарушителите, но това все още не спира агресивните търговци. Нещо повече, често липсват предупредителни знаци за опасността от течностите с метанол, въпреки че има наредба, която изисква етикетите да описват опасностите. Освен това течността се продава в същите бутилки, в които си купуваме минерална вода. Така съществува реална опасност някой да надигне погрешка шишето и да се отрови. Няма и механизми, които да затрудняват отварянето на капачките, както се слага при други опасни храни и напитки. Не на последно място цената на подобни продукти е символична в сравнение с безопасните течности за чистачки, а често търговците правят и промоции на отровата, която сами вкарваме в автомобила.

Специалистите по битова химия са категорични, че метанолът няма място в продукти, които се използват в помещения с хора. Заради опасностите, които крие метанолът за човешкото здраве, предстои да се въведе забрана за употребата на продуктите, в които се съдържа. Подобни проблеми съществуват и в други страни от общността, предимно от Източна Европа, затова предстои и в ЕК да се проведе дискусия по този проблем.

Череп и кости предупреждават на етикета

Върху етикета на течността за чистачки, която съдържа метанол, задължително трябва да има знак с череп и кости. Той показва, че метанолът е токсичен при поглъщане, известно е, че 30-50 мл водят до смъртоносно натравяне. Заплашителната пиктограма показва също така, че течността е токсична при контакт с кожата и при вдишване. Затова течността трябва да се налива винаги с ръкавици, предупреждават експертите. Няма обаче начин да се предпазим от вдишването на опасна течност, защото миризмата винаги навлиза в купето на колата. Първо очния нерв ни дава знак, че опасността е наблизо, а след това и централната нервна система.

Важно е при покупка да погледнем състава на течността, към която посягаме. Задължително е да пише, че съдържа метанол. Освен това е необходимо да е поставена пиктограмата, която показва, че продуктът е "силно запалима течност и пари". В този случай отново става дума за предупреждение, че течността може да увреди очите и дори да доведе до загуба на зрението.

Тези знаци е необходимо да бъдат разпознаваеми и от незрящите хора, за да може да се ориентират за опасностите само с докосване до бутилката.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: