Отстраниха дежурният диспечер заради инцидент с товарен влак към гара Драгоман на 2 март.

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
16:54 / 06.03.2023
795
Във връзка с разпространената информация за устно нареждане на ръководител движение за преминаване на червен изходен сигнал е необходимо да подчертаем, че движението на влаковете в България се осигурява от поне три степени на контрол. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания "Железопътна инфраструктура“

При нормални условия, безопасността на движението на влаковете се гарантира от гаровата и междугаровата осигурителна техника. При необичайни условия, когато по някаква причина осигурителната техника е блокирана /профилактика, ремонтни дейности, природни бедствия и др./, безопасността на движението се осигурява съгласно одобрена процедура, съдържаща тристепенна система за контрол от ДП НКЖИ, включваща старши влаков диспечер, влаков диспечер и ръководител-движение с ясно разписани конкретни действия, които всеки един е длъжен да предприеме.

Конкретно за случая на 02.03.2023 г. в гара Калотина-запад, осигурителната техника е била в изправност и междугаровата блокировка е осигурила нормалното заминаване /зелен сигнал/ на товарен влак към гара Драгоман. Заминалият влак се поврежда в изходната част на гара Калотина-запад и се връща обратно в гарата, вследствие на което изходният сигнал се затваря/червен сигнал/. Дежурният ръководител-движение не предприема предвидените в нормативната уредба по безопасност при такива случаи действия, решава да си спести спазването на процедурата и започва да увещава локомотивния машинист да замине, без задължителната писмена заповед, издавана при такива условия. Локомотивният машинист отказва да замине по този начин и уведомява службите за безопасност. След извършената на място проверка от Регионална инспекция по безопасност на превозите-София /звено на НКЖИ/, дежурният ръководител-движение е отстранен от работа и дежурството е поето от началника на гарата. Ситуацията не е застрашила реално сигурността на участниците в движението, но представлява тежко нарушение на процедурата за действие, разписано в нормативите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).