Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ПП: ГЕРБ е първа политическа сила, те носят в момента огромна отговорност
Автор: ИА Фокус 08:35 / 03.10.2022Коментари (0)450
©
Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" пред медиите в първите часове след вота за парламентарни избори. 

Кирил Петков: Първо искам да благодаря на всички избиратели, които гласуваха за "Продължаваме промяната“, но и на всички хора, които гласуваха. Тези хора подкрепиха демокрацията в България. А хората, които подкрепиха "Продължаваме промяната“, подкрепиха дългия път, който заедно ще извървим, докато наистина успеем да променим България. Това, което се случи днес, всъщност показва много ясно, че огромен брой хора продължават да вярват, както ние вярваме, че България може да бъде по-различна, да бъде успешна, да бъде просперираща, да не бъде изяждана от корупция. И това ние обещаваме на тези хора, че ние ще продължим с тях.

Репортер: С кого, г-н Петков ще се коалирате? Готови ли сте да разговаряте с ГЕРБ?

Кирил Петков: Второто нещо, което трябва да кажем, че искаме да уважим избора на хората. Това, че ГЕРБ е първа политическа сила, те носят в момента огромна отговорност. Само преди 8 месеца ние с 67 депутата сформирахме правителство, въпреки че беше много трудна коалиция. Сега е техният ред те да направят коалиция. Народът им даде мандата.

Репортер: Вие ще говорите ли с тях?

Кирил Петков: И третото нещо, което ясно искам да заявя: ние обещахме на нашите избиратели много ясно, че коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да бъде направена от "Продължаваме промяната“. Ние обещаваме това преди изборите, и ще си изпълним общенията. Като политици ще бъдем хората, които когато обещаем нещо, ще го изпълняваме.

Асен Василев: Колеги, първо можем ли да кажем няколко неща? После ще отговорим на вашите въпроси един по един. Въвеждаме ред, да не се надвиквате. Първо, това, което искам да кажа, е, че ние ясно казваме, че сме загубили изборите с 3%, както миналият път ги спечелихме с 3% като се отчете вота от чужбина. Това дава ясен мандат на ГЕРБ и ДПС, както те заявиха преди изборите, да направят коалиция и да управляват страната. Това, за което ние ще се борим, е това, което ние заявихме в предизборната кампания. Ние искаме България, която е европейска държава със социален бюджет, който продължава да увеличава пенсиите, минималната работна заплата и доходите на хората, който не позволява пари да се харчат непрозрачно към конкретни фирми, с всички инструменти, които парламентът ни дава, ние ще отстояваме тази позиция. Оттук нататък чака ни една нелека зима. Искам да пожелая на ГЕРБ успех в сформиране на правителството, защото техният успех е успех на всички българи. Ако ние нямаме стабилно правителство, всички българи ще страдаме независимо кой за кого е гласувал. Ние сме дълбоко несъгласни с начина, по който те са управлявали страната, но българските граждани се произнесоха.

Репортер: Искам да попитам, във "Фейсбук“ пост на вашия баща. Това към кого е предупреждение или заплаха? Към коя политическа партия?

Асен Василев: Към нито един. Това не е нито предупреждение, нито заплаха. Това е мнението на един човек, който е написал във "Фейсбук“.

Кирил Петков: Това, което ние казваме, е, че това обещание към всички наши избиратели да не се коалираме с ГЕРБ и ДПС, то е въпрос на ценностна система. Ние няма да накърним ценностната система, защото хората, които гласуваха за нас, трябва да знаят, че всеки път, когато гласуват за нас, ние ще си изпълняваме нашите обещания.

Репортер: Казахте също така, че отговорността ще бъде на ГЕРБ. Когато предварително отказвате коалиция, вие не поемате ли всъщност отговорност? 

Асен Василев: Не.

Репортер: И вторият ми въпрос е не трябваше ли да се коалирате с "Демократична България“?

Асен Василев: Също не.

Репортер: Обяснете защо.

Асен Василев: Директно обяснявам. Ние имаме дълбоки, фундаментални различия за това как България трябва да се управлява с ПП ГЕРБ. те вярват, че трябва да има нулев дефицит и оттам нататък всички социални мерки, ако може да се финансират, ако може, да не се финансират.

Репортер: Но вие изключвате преговори, г-н Василев.

А готови ли сте да направите обща парламентарна група сега?

Асен Василев: Ние вярваме, че България трябва да тръгне по съвсем различен път. Мисля, че това стана ясно на всички гласоподаватели по време на кампанията.

Репортер: Тогава отиваме на още едни избори, така ли?

Асен Василев: Не. Гласоподавателите имаха ясен избор. Те направиха своя избор.

Репортер: Ама сега ще ги наказвате ли?

Асен Василев: Не. Те избраха ПП ГЕРБ. /…/ депутата, ако даже са толкова няма как да попречат на сформирането на коалиция в парламент от 240 депутата.

Репортер: Г-н Василев, готови ли сте да направите обща парламентарна група?

Асен Василев: Не, защото имаме съвсем различна философия.

Репортер: Нямаше ли да сте първи тогава?

Асен Василев: Това няма значение. Въпросът е да отстоим избора и ценностите, които ние предлагаме.

Репортер: Ако ГЕРБ не успеят да постигнат този успех, който вие им пожелахте да съставят правителство, когато дойде мандатът при вас, с кои партии? Сметките ще ви излязат ли, казано на жаргон? Възможните варианти за партии и партньори?

Кирил Петков: От "Продължаваме промяната“ сме хора, които не правим сметки. Ние имаме кауза – България да бъде променена. Имаме ценностна система, която няма да предадем. Имаме избиратели и имаме обещания, които сме дали и които ще спазим.

Репортер: И кои са възможните партньори в парламента?

Кирил Петков: В момента това, което трябва да се каже, е, че когато някой е първа политическа сила, той наистина носи отговорността. Миналият път знаете колко трудно ни беше да сформираме четворна коалиция с хора, които никога не са били в общо управление, но го направихме, защото разбирахме тежестта на отговорността. Сега също разбираме, че имаме отговорност, и тя ще бъде на опозиция, която да следи всеки лев на данъкоплатеца дали е изхарчен по правилния начин, ще следим дали всички политики имат наистина добавена стойност на хората.

Репортер: Готвите ли се за опозиция в този парламент?

Асен Василев: Българският народ ни отреди мястото на опозиция.

Репортер: Конституцията ви дава право да направите обща парламентарна група с "Демократична България“.

Асен Василев: Хората са гласували за конкретни идеи. Идеите, които ние имаме с "Демократична България“, се различават в голяма степен, особено що се отнася до икономическата програма.

Кирил Петков: Това, което обещаваме, е, че всеки ден ще работим за обещанията, които ние сме направили, ще сме абсолютно верни в това, че нулевата корупция е начинът българите да станат по-богати. Абсолютно сме сигурни, че в България в този момент не може да имаме, политиците на прехода, както едно време с чували да изнасят пари, вместо да строят магистрали. И ние като конструктивна опозиция ще бдим всеки ден за всяко едно действие на следващото правителство, за да сме гарант, че това няма да се случи. Този път в България има политици, които си държат на думата, които имат кауза и които ще се борят за българския народ, и ще продължат, между другото. 

Репортер: Заклевате ли се?

Асен Василев: Заклеваме се, г-жо Беновска.

Репортер: Заклевате се?

Асен Василев: Да, заклеваме се, спокойно.

Репортер: След като се заклехте, вече това да уточним.

Асен Василев: Първо, пак казах – най-важно е първата политическа сила, на която хората са гласували доверие, тя да сформира кабинет.

Репортер: Ако няма правителство?

Асен Василев: Благодаря ви.

Кирил Петков: Благодаря ви много.



Още по темата: общо новини по темата: 845
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: