Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ПП и работодателите на се разбраха за бюджета
Автор: Екип Burgas24.bg 16:35 / 11.11.2022Коментари (0)657
©
"Продължаваме промяната" и Съюзът на работодателите не се разбраха  за бюджета, по време на срещата, инициирана от партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".



ПП и национално представените работодателски организации проведоха публична среща в Народното събрание, за да обсъдят визията си и работещите решения за бизнеса и гражданите във връзка с Бюджет 2023. Партията подготвя допълнителни мерки в подкрепа на бизнеса и аргументира нуждата от нов бюджет за 2023. Съпредседателите на "Продължаваме промяната“ – Кирил Петков и Асен Василев, изразиха притеснението си, че плановете служебният кабинет да не внесе нов бюджет за 2023 г., а да удължи стария, ще доведат до липса на предвидимост и сигурност в бизнеса. Причината е, че удълженият бюджет не дава възможност на работодателите да планират правилно разходите си.

"Реалният ръст на БВП е много добър, дори в средата на кризата бихме Германия по този показател и това е поради факта, че социални плащания влязоха в потреблението. Въпреки кризите за този кратък период – войната в Украйна, кризата с газа и всичко останало, заедно с работодателите постигнахме растеж, вдигнахме хората над линията на бедност. Растежът и рискът вървят заедно и най-лошото е да останем без правителство. Само с желание не става, става с разговори и политики. Ние виждаме песимизъм, не се случват разговори, а гледаме само театрални постановки",  каза Кирил Петков по време на срещата с работодателите. 

ПП защитава позицията за 166 000 лв. праг на регистрацията по ДДС, въвеждане на синята карта и правото на достъп до трудовия пазар у нас и намаляване на платените от работодателя болнични дни от 3 на 2, както и облекчаване условията за летния стаж на младежите.

Удължаването на Бюджет 2022 е неразумно решение, както е неразумно популистки да се залага дефицит от само 3%.

Според представителите на Българска стопанска камара трябва да се запази удълженият вариант на Бюджет 2022. 

"Нашето ниво на зрялост не предполага да правим по 6-7 актуализации, като Нидерландиия. България драстично изостава с всякакви политики, действаме "ad hoc“, антикризисно, а е необходимо все пак да се спазват някакви рамки. Двигателят на икономиката  не може да стартира, ако няма политики. Ние подкрепяме удължаване срока на действие на сегашния бюджет. Вие правите предложения, с които в една година да се решат проблеми, трупани от поне 10 години назад.Предложението за промяна на швейцарското правило е добре да се консултира с осигурителите. Има риск от деформация на системата, защото балансът е правен в Швейцария от швейцарец", каза Мария Милчева от БСК.

Тя допълни, че  промяната на директивата за минимална работна заплата, за което и БСП е внесла проект, трябва да се фиксира в кодекса на труда, трябва да се създаде механизъм, не става с акт на държавата, а трябва да се съгласува и със  синдикатите.

"Във вашите предложения (на ПП) не се говори за продължителността на труда, за тенденциите в заплащането в развитие. Нормалният начин е тези въпроси да се решат в диалог  между страните, ангажирани по темата", каза още тя. 

Относно темата за въвеждането на еврото, от БСК считат, че липсва кампания, разясняваща плюсовете и минусите от въвеждането му, липсва доверие, липсва и експертен анализ. Държавните институции тук са в дълг. В момента хората нямат доверие, независимо дали има бюджет, или не.

Представителите на Българската търговско промишлена палата подкрепиха колегите си от БСК и също поискаха удължения вариант на Бюджет 2022.

Според тях реалистично е да не се отива към нови избори, защото на практика резултатът ще се повтори. Трябва да се върви към редовно правителство, а не към избори.

От Палатата защитиха позицията, че е необходимо партиите да дадат перспектива как  ще се случат инфраструктурните проекти като Магистрала "Хемус“ например, защото те са важни, а в момента всички се насочват към социалните плащания. Трябва да се подкрепи сегашният бюджет, в противен случай ще започне наддаване между партиите коя да е по-социална.



Още по темата: общо новини по темата: 734
10.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/123 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: