Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столичните болници

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
14:25 / 19.01.2023
519
Днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с директорите на столичните многопрофилни болници и с г-жа Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания представиха реализираната програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в петте общински здравни заведения за активно лечение. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Инициативата се осъществява в: 

- Първа многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД;

- Втора многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД;

- Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД;

- Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина“ – София ЕАД;

- Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов" ЕООД. 

Грижата е достъпна както за тежкоболни пациенти, така и за техните близки. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения. Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, като предоставянето на психологическата помощ е напълно безплатно и се осъществява по график – всеки ден по четири часа. 

Идеята е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите. Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната грижа, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

"Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек.

Скоро, заедно с пациентски организации и експерти ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания“ завърши представянето Георги Георгиев – председател на градския парламент.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).