Пада лимитът за ин витро процедурите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
12:39 / 17.05.2017
1424
В днешното заседание на Министерски съвет сме приели доклад на правителството, което безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури. Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета, съобщава Нова тв.

Държавата е осигурила 12 млн.лв. за 2016 г. за политики в областта на асистираната репродукция, съобщи пред журналисти в Министерския съвет /МС/ министърът на финансите Владислав Горанов. Финансовият министър обясни, че технологично това, което са приели, е изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим.

По думите това е била политика, залегнала още в предизборната кампания, лансирана като приоритет. С фондация "Искам бебе" от години работим заедно и по създаването на фонда за ин витро и по разширяването на нормативната база, свързана с осигуряване на държавната помощ за родителите, които не могат да заченат по естествен път, каза Горанов.

Д-р Георги Стаменов, изтъкнат специалист в ин витро оплождането и Мария Янева, председател на фондация "Искам бебе", организацията - инициатор на създаването на държавен фонд за асистирана репродукция, благодариха пред журналисти на подкрепата на правителството.

Стаменов отбеляза, че са създадени условия фондът да заработи още по-бързо. Двойките, подали документи ще бъдат одобрявани в рамките на пет-шест месеца. България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на ин витро процедурата, подчерта Стаменов.

Той каза още, че фондът за асистирана реродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони на хората с онкологични заболявания. Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности, отбеляза специалистът.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).