Пак от нашия джоб - предлагат ДДС върху ваучерите за храна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:21 / 17.01.2022
662
Държавните предприятия и голяма част от чуждите фирми у нас, предлагат на работниците си една социална придобивка под формата на ваучери за храна. Много служители получават купони на определена стойност с правото да пазаруват хранителни стоки от големите вериги. Въпреки, че купонът е просто едно листче, той се счита за допълнителен бонус към месечното възнаграждение, при това до момента необременено от налози.

Ваучерите за храна също да се облагат с данък добавена стойност. Предложението е на директора на Дирекция "Данъчна политика" към Министерството на финансите Людмила Петкова.

По думите на Петкова още преди две години  на европейско ниво е приета промяна в ДДС директивата, касаеща ваучерите за храна. Тогава българското правителство стартира разговори с бизнеса и Европейската комисия (ЕК)  дали ваучерите у нас попадат в обхвата на директивата. В крайна сметка Народното събрание взе решение те да бъдат изключени, съобщава "Монитор“.

Представителите на Института на дипломираните експерт – счетоводители пък са на мнение, че ефектът от предложенията на Министерството на финансите за облагане на ваучерите за храна, няма да има незабавен ефект, тъй като към момента у нас е валидна по-ниска ставка за определени продукти. Те са опасяват, че отпадането й в края на годината би довело до главоломна промяна за целия бизнес в България.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).