Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Паметникът "Шипка" е пред затваряне, предстои експертиза за състоянието му
Автор: Екип Burgas24.bg 09:35 / 15.10.2020Коментари (0)808
© Фейсбук
Започва подготовката за обстойния оглед на паметника на връх Шипка. След него ще започне и планираният ремонт. Има вероятност, ако обследването покаже, че Паметникът е опасен, да бъде затворен за посещения, заяви пред БНТ д-р Чавдар Ангелов - директор НПМ "Шипка Бузлуджа".

Към момента има предписание, касаещо само външната му част. Заради падащи парчета е поставена ограда, която ограничава достъпа на посетителите до фасадата на монумента.

Плановете предвиждат цялостно обновяване на фасадите, префугиране и подмяна на облицовъчните камъни при нужда, както и обновяване отвътре.

Признателността на българския народ към подвига на героите, защитили с кръвта си Шипченския проход и свободата на България, увенчава величествения Паметник на свободата, който гордо се възвисява на връх Шипка. Времето и метеорологичните условия обаче са дали своето отражение върху него и той започва да се руши.

За да започне реставрацията и консервацията на монумента трябва да се направи първо обследване на фасадите.

Това е най-сложната част от предстоящите дейности, като за целта трябва да се осигури и безопасен достъп на експертите да достигнат до всяка точка, тъй като според директора на музея при самото изграждане на Паметника са допуснати доста грешки, приет е с дефекти и всичко това се натрупва с времето.

"Фасадата на Паметника е изработена от местен камък дуламит, който не е много качествен като материал, но на практика с това са разполагали и за да поевтинят. Този камък има свойството да поема влага, съответно тази влага зимно време при ниските температури тук в района на билото на Стара планина замръзва и постепенно това оказва деструктивно влияние върху самото състояние върху облицовката на Паметника. Отделно фугировките, които са изпълнени с фугираща смес са доста компроментирани", каза д-р Ангелов.

По думите му през тях допълнително също прониква влага, която навлиза във вътрешността на монумента и разрушава интериорното пространство.

"Това оказва влияние, както на техническите системи вътре в паметника на Свободата, така и също на нашата постоянна експозиция", каза още той . Последната сериозна консервационно-реставрационна намеса е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и извършена в началото на 80-те години. След извършване на обследването ще се направи инвестиционен проект, който трябва да реши проблема с проникването на влагата.

"Първо да бъде издигнато едно фасадно скеле, което да позволи безопасно да бъде извършен цялостен оглед на четирите фасади на Паметника на Свободата, да се направи една мрежа на всяка стена, да се фиксира колко квадратни метра облицовъчен камък има във всеки квадратен метър, колко линейни метра фуга трябва да бъде почистена и респективно да бъде изпълнена впоследствие. Тоест да бъдат взети всички параметри на фасадите, което с много голяма точност ще позволи да се остойностят бъдещите ремонтни дейности", каза още д-р Чавдар Ангелов.

Миналата година приключи цялостната реставрация на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка, който разкри нови тайни. Д-р Чавдар Ангелов заяви, че първото което се доказа категорично, че лъвът не е бронзов, а е изработен от месинг.

"Освен това стана ясно, че той не е изработен от 25 отделни части, както и тежестта на фигурата се оказа, че е доста по-малко от тиражираното над 20 тона. От това което бе извършено миналата година се установи, че тежестта на лъва е 12 200 кг.", каза още той.

Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" притежава статут на единична историческа недвижима културна ценност с категория "Национално значение". Дори в периода на усложнена епидемична обстановка, след като отново отвори врати през май, в почивните дни е посещаван от стотици граждани.

През миналата година той е бил посетен от 90 000 туристи от България и света.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: