Пари има: Община Пловдив със 110 млн. лева взет кредит, 63 от тях неусвоени

Автор: Диана Бикова
Коментари (5)
11:00 / 11.01.2023
373
Община Пловдив има 109 565 000 лева кредити към финансови институции към днешна дата. От тази сума близо 63 милиона все още не са усвоени. Това съобщи заместник-кметът по финанси Величко Родопски по време на общественото обсъждане за поемане на нов дългосрочен общински заем, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Финансовото състояние на община Пловдив е добро. Ние сме общината с най-малка задлъжнялост в страната, от големите общини" - обясни Родопски. 

Новият заем от Фонда за устойчиво градско развитие е в размер на 9.5 милиона лева. Това е одобрената в споразумението между община Пловдив и фонда сума, предвидена за пробива при Водната палата. Има сключен договор за кредит от Фонда за устойчиво градско развитие, който е неизпълнен. По закон средствата не може механично да се пренасочат за изпълнение на други обекти и е необходимо отново да се направи обществено обсъждане, обясни главният секретар на общината Ангелина Топчиева. 

Параметрите по новия заем са както по сегашния - 0.33% лихва плюс референтен лихвен процент, 0.45% такса, 20 години срок на погасяване. Реално това са нови обекти, уточни заместник-кметът Родопски. 

Новият кредит ще се използва за реконструкция на Дондуковата градина. За изпълнението на този проект ще са необходими 4.5 милиона лева, от които 3.8 млн. - от дългосрочния дълг, а останалите 700 000 лв. - собствени средства или от държавния бюджет. Модернизацията и реконструкцията на зоокът ще струва 5.7 млн., осигурени от дългосрочния общински дълг. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Серия от инциденти на магистрала "Тракия", максималната скорост е...
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално с...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Колко време след Великден можем да консумираме безопасно боядисан...
Българи и гърци въртят чевермета до 65 минерални извора, музиката...
Вредно ли е готвенето на газ?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).