Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Парите за командировка не са се променяли от години
Автор: Екип Burgas24.bg 22:26 / 14.11.2022Коментари (0)415
©
Масово недоволство заради парите, които се полагат на работниците в командировка. За България командировъчните не са актуализирани от 14 години, а командировъчните за чужбина не са променяни от 18 години.

Когато работникът е в командировка в страната, работодателят му дължи най-малко 10 лева на ден. Ако остане да нощува - дневните са поне 20 лева.

Сумите са определени в наредба, последно актуализирана през 2008 година. Ако командировката е в чужбина - за почти всички държави от Евросъюза размерът на дневните пари е 35 евро. Сумата не е променяна от 2004 година.

От финансовото министерство отговориха, че ще предложат промени.

Гергана Георгиева е общински служител в Хасково и често е в командировка в страната.

"Стигат за едно кафе и за един сандвич за деня, знаете понякога може да е продължителен, смятам, че е крайно ниско като размер и трябва да се помисли може би в посока актуализация", заяви пред bTV Гергана Георгиева, директор на дирекция "Администрация и правно-нормативно обслужване" в община Хасково.

От последната актуализация на командировъчните за страната през 2008 г. досега - комулативната инфлация при храните е близо 62 на сто, пресмятат от КНСБ.

"Това означава, че минимум, за да бъдат адекватни тези суми за командировките, те трябва да бъдат увеличение минимум с този размер", каза Тодор Капитанов от КНСБ.

Това означава сумата да нарасне на 18 лева на ден и на 35 лева на ден - ако работникът остане да нощува на другото място. Работодателите са съгласни, че актуализация е нужна. Даже казват, че може да е с повече.

"Може би трябва да е и по-смело предложението на синдикатите за по-високо увеличение на размера на командировъчните пари, така че да се постигне адекватност на сумата", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

И синдикати, и работодатели са съгласни, че и дневните пари за командировките в чужбина също трябва да се увеличат. В наредбата за размера им е предвидена и процедура за актуализация.

Тя се случва по предложение на финансовия министър след информация от министъра на външните работи за промени в равнището на живот в съответната държава с 10 или повече на сто. От 2004 г. досега обаче нито един министър не е приложил процедурата.

"Командироват се лица и от държавната администрация. Тези увеличени размери не са разчетени в бюджетите на министерства и ведомства и всяко едно увеличение ще създава дефицити в техните бюджет. И това е главната причина държавата да не е съгласна да увеличава дневните при командироване", отбелязват от АИКБ.

В отговор от социалното министерство заявиха, че считат, че е необходимо да се проведат дискусии за увеличаване на дневните пари.

А от финансовото директно посочват, че ще предложат промени, които да влязат в сила от януари догодина. Какви точно - ще стане ясно при публикуването им за обществено обсъждане.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: