Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта
Автор: Екип Burgas24.bg 20:25 / 14.07.2022Коментари (0)548
©
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта, предложени от Любомир Каримански, Ива Митева и Андрей Михайлов от "Има такъв народ"(ИТН), със 140 гласа "за", 5 - "против" и 47 "въздържал се". Срокът за предложения между двете четения беше намален на три дни.

Депутатите отхвърлиха втория законопроект за промени в Закона за хазарта с вносители Деян Петков, нечленуващ в парламента група, и депутати от различни парламентарни групи, сред които на "Продължаваме Промяната". Той получи подкрепа от 24 народни представители, "против" бяха 112 депутати, 52 се въздържаха, информира БТА.

С гласуваните промени на ИТН, се разширява обхватът на хазартните игри, организирани от ДП "Български спортен тотализатор" (БСТ), като към тях се включат и игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти. Разширяването на портфолиото ще доведе до повече средства за физическото възпитание, спорта и културата, както и за поддържане, ремонт или изграждане на нови спортни съоръжения в държавните и общинските училища, посочват в мотивите си вносителите. Промяната ще доведе и до оптимизиране на финансовите резултати и на самото държавно предприятие.

Със законопроекта се регламентира също организирането на хазартни игри от тотализатора чрез пунктове за приемане на залози и чрез устройства на самообслужване.

Общият брой на пунктовете да не може да надвишава 3000 на територията на страната, гласува НС.  Максималният им брой се предлага, за да се избегне неконтролируемото разпространяване на хазартни игри от държавното предприятие.

Предвижда се хазартните игри да се организират чрез пунктове за залози, разположени в собствени или наети помещения от  тотализатора, в собствени или наети помещения от външни лица, с които той има сключен договор за разпространение от негово име и за негова сметка; и чрез устройства за самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че от ПП не са подкрепили на бюджетна комисия собствения си законопроект, който ще гарантира стотици милиони приходи. Той отбеляза, че законопроектът е предвиждал тотото да запази монопола си в разпространението на талончета за търкане, като те да могат да се разпространяват освен в тотопунктовете и на други места. Ганев добави, че от "Възраждане" ще подкрепят този законопроект, както и другия на Каримански.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) коментира, че в законопроекта на колегите му се предлага изменение, така че да се позволи търкането на билетчета свободно в цялата търговска мрежа. Това не можем да допуснем сега, без да знаем как се контролира, без да знаем дали това няма да създаде концентрация в точно определени, било то франчайз обекти или други такива, посочи той. 

Венеция Ангова от "Продължаваме Промяната" коментира, че спешната  задача е да предотвратят фалита на "Български спортен тотализатор" и да запазят тотопунктовете. Тя отбеляза, че още през 2019 г. е заложено около 60 процента от пунктовете да затворят през август, тази година. "Системните промени за ремоделиране на сектора, смятаме, че е необходимо да бъдат паркирани на този етап", каза Ангова. Като аргументи за това тя посочи неясния мандат на парламента и необходимостта да се фокусират върху реформите в Плана за възстановяване и устойчивост. 

Румен Гечев от "БСП за България" каза, че трябва да оптимизират хазарта, така че да е от помощ на фиска. Той посочи, че от левицата ще подкрепят и двата законопроекта, като основната цел е да се гарантира интересът на БСТ. Трябваше на 8 август да се закрият няколкостотин - 1000 пункта на тотото, за да бъде още по-приятно за частния бизнес да си трупа печалбите, коментира Гечев. Сега трябва да вземем решение, което да минимизира загубите - едното е да запазим пунктовете на държавния тотализатор, и второто - между първо и второ четене да увеличим полето на реализация на инструментите, на услугите, които предлага, допълни той. 

Бившият министър на спорта Красен Кралев посочи, че  законопроектът на Любомир Каримански е оптимален и адекватен за потребностите на "Български спортен тотализатор". С проекта на ИТН ще бъдат отстранени някои от пропуските, допуснати с последната промяна на Закона за хазарта, свързани със затваряне на близо 1000 пункта през август 2022 г. В момента БСТ разполага с 640 собствени пункта за залози и 960 - на партньори, посочи той. Кралев каза още, че с промените на ИТН предприятието ще оптимизира своето портфолио и още през следващата година ще се даде възможност за реализиране на приходи от близо 350 млн. лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: