Парламентът ратифицира договора за "Страйкърите", купуваме 198 нови бойни машини

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
15:33 / 01.12.2023
935
Парламентът ратифицира договорът за закупуването на бронетранспротьорите "Страйкър“, предаде репортер на "Фокус“.

Това се случи със 148 гласа "за", 53 бяха "против", а 5 се въздържаха. 

Сделката

Според параметрите на договора България ще закупи 198 машини бойни и спомагателни машини, 183 от които ще бъдат от фамилията "Страйкър". Машините ще могат да бъдат доставени в срок от 3 години след възлагането на договора за производство. Първите доставки се предвижда да пристигнат през първото тримесечие на 2025 година, а последните през първото тримесечие на 2028 година. 

Проектът ще струва малко над 2,5 милиарда лева. Парите за машините ще бъдат осигурени от държавния бюджет в разсрочено плащане до 2027 година. 

Дебатите



Румен Гечев от БСП разкритикува сумата за бронетранспортьорите. Според него България подписва празен чек, защото цената била прогнона. Гечев отново се върна на самолетите F-17 Block 70, които по думите му вече е трябвало да летят над България.

Николай Дренчев от "Възраждане“ също разкритикува параметрите на договора. По думите му не се купуват бронирани машини, а congratulations и "такса спокойствие на сглобката".

В отговор на опозицията Тагарев обясни, че в договора няма нищо специално, а САЩ работи така с над 60 страни по света.

"На въпроса, че няма количества и срокове. Има, договорът вие е представен. Уточнени са прецизно количествата и сроковете. Има много ясен график в договора“, заяви министърът.

По думите му чрез закупуването на машините ще се отвори работа за десетилетия напред в България. Тагарев уточни, че за да бъдат доставени всички машини от договора, трябва да бъде извършени всички плащания, които са разсрочени до 2026 година.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави правителството за това, че е придвижило този инвестиционен проект напред. Той отхвърли твърденията сделката за F-16 Block 70 да е "хартиен проект“. Радев каза още, че не трябва да поставяме под съмнение сделката със американското правителство, защото това е един от най-големите стратегически партньори на България.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев заяви, че проектът си заслужава, защото е качествен и решава проблемът със закупуването на бойни машини за пехотата. Той обаче обърна внимание на клаузата за индустриалното сътрудничество. Гаджев заяви, че от договорите от F-16 е трябвало да бъдат извлечени поуки. Той изрази надежда още януари месец да започнат разговорите за това как ще бъде реализирана тази индустриализация - да се направи преглед на заводите в Търговище и Велико Търново, да се обучи персонала, да се привлече нов и т.н.

Виж коментарите (0)

Още по темата (955):
17.05.2024 Президентът: Това, което най-вероятно ще се получи, е парламентът да бъде употребен за предизборна трибуна
17.05.2024 Балабанов за извънредното заседание на парламента: Една политическа формация ще използва трибуната за предизборни цели 
17.05.2024 Изслушват енергийния министър и председателя на КЕВР заради тока на извънредното заседание на парламента
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт! Законът е обнародван в Държавен вестник
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
Още новини от Национални новини:
Пейков за електромобила си: Стигам със зор от Пловдив до София, н...
24-годишният Окан загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Колко ще ни струват компотите тази година?
След второто бягство: Говори мъжът, който намери Сашко от Перник
Ето какъв е трафикът по границите ни
Анна-Мария е новата Царица на розата 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).