Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Парламентът смекчава наказанието за обида на публична личност
Автор: Екип Burgas24.bg 12:53 / 09.11.2022Коментари (0)390
©
Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които наказанията за обида и клевета към публични личности се намаляват, предаде репортер на Агенция "Фокус". Целта е квалификациите по този вид престъпления да не се използват като инструмент за натиск над медиите.

Това е първата законодателна промяна, която трябваше да се направи до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост.

"С този законопроект България трябва да свали от себе си обвинения от Европейския съд за правата на човека. България не спазва начина, по който се налагат наказанията за обида и клевета и се нарушава свободата на изразяване. Стандартът е, че публичните лица трябва да имат по-висока търпимост съм обида и клевета от другите", посочи правосъдният министър Крум Зарков.

Бяха приети и промени, които защитават правата на хората като се наказват расистките и ксенофобските изказвания, подбуждащи към омраза.

"На 9 срещу 10 ноември националсоциалистическия режим слага началото на Холокоста. Направихме опити в България да бъдат възприети световни норми и да се разпознават в България човеконенавистни режими. България ще се впише в цивилизационния контекст и ще преследва тези, които боравят с подобна реторика. Нееднократно сме ставали свидетели на поругаване на храмове и паметници", заяви Георг Георгиев от ПГ на ГЕРБ- СДС.

"Тези законопроекти са важни за нас, защото отстояват европейските ценности на свободните хора", посочи Надежда Йорданова от ПГ на "Демократична България".

От ДПС изразиха подкрепа и към двата законопроекта.

От "Възраждане" определиха законопроектите като "глупост" и заявиха, че вместо депутатите да се занимават с тях, би трябвало да разглеждат промени, свързани с борбата с битовата престъпност.

"Чухме няколко пъти, че за да получим парите по Плана за възстановяване, трябва да приемем тези законопроекти. Това значи, че пари се дават с условие", коментира председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От "Продължаваме промяната" възразиха, че дебатът дали тези законопроекти са важни или не е излишен.

"Не е вярно, че ще останат незащитени длъжностните лица, които ще бъдат обидени и наклеветени. Този законопроект поставя знак за равенство между всички български граждани", заяви Рена Стефанова от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Гледаме законопроектите, внесени от МС. Това е представата за спешност на министерството на правосъдието", коментира Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ- СДС.

"Служебният кабинет подготви всички законопроекти по два белега: тези, които са по Плана за възстановяване и след това, където има висящи производства срещу България", аргументира се служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

За да влязат в сила, законопроектите трябва да бъдат одобрени и на второ четене в пленарната зала.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: