Парламентът стартира процедурата за новите членове на Конституционния съд

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
16:10 / 12.12.2023
503
Депутатите стартираха процедурата по избор на нови членове на Конституционния съд от парламентарната квота, предаде репортер на "Фокус". Това се случи, след като парламентът реши да разглежда като извънредна точка процедурните правила за избор на кандидати за постовете. 

Припомняме, че по-рано през деня Конституционната комисия вече одобри процедурните правила. Техни вносители са Христо Иванов, Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски

След като председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков прочете доклада, от "Възраждане" поискаха 30-минутна почивка от името на парламентарна група, за да се запознаят с текстовете на правилника. Председателят Росен Желязков им даде 20 минути. 

По-късно ИТН поискаха 30-минутна почивка, за да получат в писмен вид процедурните правила. 

Депутатите ще имат възможност в срок до 11 януари да подават кандидатури, а след това да започнат изслушването на кандидатите. Това бе предложено от Никола Минчев от ПП-ДБ. Първоначално се предвиждаше това да става в срок от 10 дни след приемането на правилата. 

Парламентарната квота в Конституционния съд все още не е попълнена. Това трябваше да се случи през ноември 2021 година.

Процедурните правила предвиждат народните представители да предлагат писмено кандидатурите в срок до 11 януари 2024 година. Предложенията съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на кандидатите. Те трябва да бъдат изслушвани от ресорната Конституционна комисия, а след това депутатите взимат в пленарна зала окончателното решение за кандидатите. 

При обсъжданията "Възраждане" се обявиха против стартирането на процедурата. Лидерът Костадин Костанов коментира, че управляващото мнозинство ще си избере съдии, които по думите му ще обслужват техните интереси. Той обяви, че още се чака решението за референдум за българския лев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (952):
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт! Законът е обнародван в Държавен вестник
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Започва инвентаризация в "Лукойл"
06.05.2024 Отиде си народен представител и бивш евродепутат
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят
Още новини от Национални новини:
Трябва ви потребителски или ипотечен кредит? Първо се допитайте д...
Въвеждането на еврото ще бъде съпроводено с мерки за цените
След абитуриентски бал: Двама ученици на по 14 години са с тежко ...
Калин Стоянов: Собственикът на оръжието, с което дете рани друго ...
Калин Стоянов: Превишена скорост е очевидната причина за тежката ...
Вътрешният министър: Максимум до 6 месеца тол камерите ще снимат ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).