Парламентът създаде комисия за пътната карта и "Балкански поток"

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
09:32 / 04.04.2024
1041
Парламентът прие проект на решение, с което създаде Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно "Пътната карта" и "Балкански поток", предаде репортер на "Фокус"

Проекторешението бе прието със 182 гласа "за", само един от ГЕРБ-СДС бе "против".

Комисията е на паритетен принцип. Всяка партия има по двама представители в нея. От ГЕРБ-СДС това ще бъдат Томислав Дончев и Александър Ненков, от ПП-ДБ - Венко Сабрутев и Мартин Димитров, от ДПС - Рамадан Аталай и Станислав Анастасов, от "Възраждане" - Даниел Проданов и Коста Стоянов, от БСП - Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, а от ИТН - Тошко Йорданов и Павела Митова. 

Депутатите обаче не успяха да изберат председател на комисията. Двете кандидатури бяха на Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от "Възраждане", но и двете не бяха приети. Жечо Станков предложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да определя такъв преди всяко заседание на комисията. 

Пътната карта за "Балкански поток" е подписана през 2017 година от енергийния министър Теменжука Петкова в правителството с министър-председател Бойко Борисов

Временната комисия бе поискана от парламентарната група на ПП-ДБ. Те смятат, че с изграждането на този проект България е дала възможност на Руската федерация да стартира войната срещу Украйна. 

Още миналата седмица от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят създаването на тази комисия. Те обаче припомниха, че именно благодарение на тези тръби Асен Василев се е опитал да наложи такса от 20 лева за мегават час за транзитния пренос на газ към Сърбия, Австрия и Унгария. 

По време на дебатите депутатите от ГЕРБ-СДС реагираха със смях на Венко Сабрутев, който прочете мотивите зад проекторешението. 

От опозицията нападнаха ПП-ДБ заради това, че девет месеца, докато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаха съвместно управление, не са повдигнали темата. Въпреки това обаче от "Има такъв народ" заявиха, че ще подкрепят създаването на комисията. 

Петър Николов от ГЕРБ-СДС заяви, че след парламентарните избори ще представотелите на ПП-ДБ ще спаднат до 45 депутати. Той каза още, че никой от първата политическа сила не смятал, че има проблем с "Балкански поток". 

"Вие проваляте всичко, до което се докоснете. Заради този начин на мислене вие свалихте правителството на Кирил Петков, заради този си начин на мислене свалихте правителството на Николай Денков", заяви Николов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (80):
16.05.2024 Министърът на енергетиката разговарял с АЕЦ "Козлодуй" да не вдига цените на тока
16.05.2024 Експерт с добра новина за цената на тока
15.05.2024 Експерт: Ако цените са правилно регулирани, дори няма да има нужда от Фонд "Сигурност"
14.05.2024 Конституционният съд даде старт на делото за проблемите на енергийния фонд и милиардите, които Асен Василев трябва да върне
13.05.2024 Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенергията
13.05.2024 Финансист: До 2050 г. ядрената енергетика ще увеличи капацитета си минимум три пъти над текущите нива
Още новини от Национални новини:
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре. Има пос...
Няма мърдане за кмета на Омуртаг и баща му
100-годишен данъкоплатец изуми Спецов
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Началникът на КАТ Пловдив трябва да си замине н...
БАН подкрепя вузовете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).