Патриарх Неофит: Спасителят дойде между нас и ни посочи пътя на светлината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:13 / 25.12.2021
1142
Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната Рождественска света Литургия в патриаршеската катедрала "Св Александър Невски" в София.

Той е в съслужение с Техни преосвещенства Белоградчишки епископ Поликсрп - викарий на Софийския митрополит, и Браницки епископ Пахомий епископ - ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, и други представители на клира на Българската православна цьрква.

Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение - този празничен Рождественски възглас ще отеква тези дни в чест на един от най-големите църковни празници.

Подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Исус Христос да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата ни. Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер, отправи благослов Негово светейшество. 

И днес, и в апостолски времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеците за спасението. Тайната на спасението има своето вечно основание в Богочовечеството, защото словото стана плът и заживя между нас - пълно с благодат и истина. Синът Божий стана Син човешки, за да направи нас - чедата на човешкия род, чеда Божий, като ни обгърне със своята безгранична любов и изкупи греховете ни, каза още патриарх Неофит.

Негово светейшество призова вярващите да бъдат достойни за великото Божие благодеяние, да подражават на Божието човеколюбие и на Божията милост. Спасителят дойде между нас и ни посочи пътя на светлината, на мира и на любовта, подчерта в словото си той. 

На богослужението в патриаршеската катедрала присъства и премиерът Кирил Петков със съпругата си. В храма бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно празничната литургия за Бъдни вечер. След службата патриархът се срещна с премиера Петков. Двамата размениха няколко думи за пръв път откакто министър-председателят е на този пост. Самият патриарх Неофит се появява на богослужение за пръв път от доста време. 

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

Виж коментарите (1)

Още по темата (155):
13.12.2023 По случай празниците Vivacom отключва всичките си телевизионни канали до 18 януари
30.12.2022 Д-р Милена Любенова: Периодът около новата година е пренаситен с традиционни празници
24.12.2022 Къде е домът на Дядо Коледа
23.12.2022 Коледа в Норвегия - снежна приказка от детството
16.12.2022 Допълнителни курсове осигуряват автобусните превозвачи за празниците
26.01.2022 Настъпва годината на черния воден тигър
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).