Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Патриарх Неофит с обръщение към народа!
Автор: Екип Burgas24.bg 16:19 / 12.06.2022Коментари (1)674
©
Живеем в свят на разделения и противоречия, в който все повече отсъства любовта към Бога и към ближния, а тържествува самолюбието. Това казва Негово Светейшество българският патриарх Неофит в свое обръщение за Осмата неделя след Пасха - Петдесетница, на която се чества рожденият ден на Христовата църква, съобщиха от Българската патриаршия.

"Обични в Господа братя и сестри, празникът на Светата спасителна Петдесетница изпълва сърцата ни с чиста и светла радост и ни въздига от преходността и суетата на земното към пълнотата на небесното и богочовешкото. Днес, когато цялата Божия Църква свидетелства за домостроителството на Светия Дух, идващ в този свят, за да подпечата всичко сторено от Христа Иисуса за нас и спасението ни, се докосваме до удивлението на първите Господни ученици и заедно с тях съпреживяваме откриването на мистичната реалност на Църквата. Тя е, която Господ съгради (Мат. 16:18), а Духът на Истината, Утешителят - утвърди, за да пребъде в нея вовеки (Йоан 14:16), е и продължава да бъде и до днес онова сакрално духовно пространство, в което протича истинският ни живот, който е живот във "вярата, надеждата и любовта" (1 Сол. 5:8), живот на духа, живот в пълнотата на богообщението, водещ към богопознанието и вечността", казва в обръщението си Негово Светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че Светата Църква е щедър божествен дар за нас - дар на неизтощимата Божия любов към света и човечеството, духовен дом, основан върху непоклатимия камък на вярата, и прибежище за всяка търсеща Бога душа. Без Църквата Христова светът, в който живеем, би се потопил докрай в земното и преходното, в материалното и греховното, в сетивното и егоистичното. В Църквата на човека е предоставена възможността да се издигне високо над всичко това и тази възможност е реална, защото в нея никога не сме сами, а в общението на Светия Дух сме част от цялото творение, от всичко небесно и земно.

"Нека ценим и свято да съхраняваме този дар, за да бъдем достойни за него и Господ да благоволи над нас, над нашия свят и над Своята Църква, която Той придоби с кръвта Си (Деян. 20:28). Да живеем с благодарност към Всемилостивия Бог, с ясно съзнание за светостта и единството на Църквата, независимо от човешките ни несъвършенства и разделенията, които за съжаление внасяме в нея. Да търсим това църковно единство и да работим с усърдие за него, защото единството на светата Христова Църква е единство и на човечеството, лично единение на всекиго от нас с Бога и светите ангели, с Пресветата Владичица Богородица и всички просияли в святост Божии угодници“, призовава Негово Светейшество.

"Живеем в свят на разделения и противоречия, на противопоставяне и конфликти - свят, който сякаш все повече забравя за Твореца и върви по свои пътища, които водят не към заповяданото ни от Бога и желано от Него богочовешко единство и вечен живот, а към все по-голяма безпомощност, безнадеждност и отчаяние, към богоборчество и все по-силно тържество на самолюбието и себеутвърждаването за сметка на другия. Свят, в който все повече отсъства любовта към Бога и към ближния - любовта, която е най-важното от Божия Завет с човечеството и която Христос ни завеща като белег за принадлежност към Него и светата Му Църква (Йоан 13:35)", казва патриарх Неофит.

"В този свят ние, които изповядваме Христовото име и се стремим да живеем според Христовия Завет, сме призвани да бъдем верни свидетели на Възкресението и неуморни благовестители на Царството Божие. В нас и делата ни светът трябва да може да види и да почувства Божията любов, която никога не е спирала да се излива щедро над всички, и Божията светлина, която просвещава всички и която мракът не може да обземе (Йоан 1:4-5). Тогава и само тогава Светият Божи Дух неизменно ще ни дарува обновлението, от което се нуждаем, и Господ, както и в апостолските времена, всекидневно ще прибавя към Църквата такива, които ще се спасяват (Деян. 2:47). Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!", отправя благослов българският патриарх.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.06.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: