Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пазарджик се превърна в град на бурките
Автор: Екип Burgas24.bg 11:26 / 30.03.2014Коментари (8)1372
©
Все повече жени по улиците на квартала носят бурки, съобщи bTV. Петъчният мевлит в пазарджишкия квартал "Изток" или "Огоста" е най-посещаваното събитие сред тамошните жители. Това е най-важната молитва за мюсюлманите, място за срещи, запознанства, обществен живот.

По време на социализма "Изток" е ромска махала, но през последните 20 години постепенно се превръща в мюсюлмански квартал, а населението придобива претенциите, че е турско.

"Ние тук говорим турски език още от османско робство. Те самите българи ни направиха роми. Ако ви покажа паспорта на баща ми, пише турчин. Забулването е по желание, никой не ги задължава - който се чувства, се забулва", обяснява Хюсеин Яшар.

Пред близкото училище може да се видят и малки момичета, които ходят със забрадки, въпреки че официално има забрана. 

"В училище има заповед, че е забранено. Аз съм начален учител и нямаме такива - може със шапчици, но не с бурка", казва преподавателката Тодорка Колчакова.

Основната част от 30-хилядното население на квартала твърди, че не работи. В махалата никога не е имало асфалт, няма и канализация. Боклуците се изхвърлят направо на улицата. Много от мъжете работят в чужбина - това може да се види по къщите им.

"Младите момичета се забулват с черно, защото много обичат бога, затова не се дават на тия мъжете не дават лице да гледат, само очите гледат. Как се женят - идват на джамия и като се харесват, си дават пръстен, той на теб и почват да се обичат и идват на джамията да си правят брак", обяснява Роза, местна жителка.

Повечето от емигрантите работят в Западна Европа. Оттам са пренесли и модата на бурките и са копирали начина на живот на мюсюлманите от Близкия изток, които са основната група емигранти мюсюлмани в западноевропейските градове. Затова с бурки ходят главно младите жени.

В квартал "Огоста" може да се видят също така и забулени бебета, което вече няма нищо общо със Западна Европа, нито с радикалния ислям. Според специалистите, изучаващи Корана, това е изява на обикновено невежество.

Коранът повелява жената да бъде забулена до китките на ръцете и до глезените на краката, може да си открива само лицето. Забулването на жената става след 10-годишна възраст с влизането в пубертета. Това е личен акт, въпрос на лично убеждение на жената, никой не може насила да я принуди да се забули. Ако е мюсюлманка, но откаже, това е лично неин грях, насилственото забулване също е грях. Дали ще си сложи кърпа или бурка е културна особеност свързана с работата и начина на живот. Затова мюсюлманките от по-възрастното поколение носят шарени кърпи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.03.2014 г.
+1
 
 
Все ми е на ум ,че ще дойде време когато ще хвърчат бурки барабар с картуни. И тогава бързо ,бързо ще вземат да ги свалят сами циганорите.Унтерменшен !!!
+2
 
 
Докато им дават пари за тази работа, така ще е. после ще им мине.
Aнонимен
на 30.03.2014 г.
+5
 
 
смърт за турците и циганите !!!
+3
 
 
ми то по хубаво да са така опаковани за да не им гледаме грозните физиономии :)
+12
 
 
Една водородна бомба ще ги прати където им е мястото. ба*ти и циганите майна. Дават им се пари за тая работа. Гадни гнусни твари. алах е гей
на 30.03.2014 г.
+9
 
 
Имаше период,когато и тук в циганските квартали се турчееха,но самите турци им се подиграваха,сега са намерили друга тактика,но пак няма да ги приемат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: