Педиатър: Веганството при децата е много вредно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:18 / 27.09.2018
2318
Веганството при децата е едно от изкривените виждания на съвремието. То е изключително вредно, особено в ранна детска възраст при формиране на имунната система. Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Виолета Йотова – ръководител на Първа детска клиника в болница "Св. Марина".

"Вече има случаи на фатално завършили прости и леки заболявания и инфекции, защото няма белтък и имунна система. Веганството не е за бозайници по принцип", посочи педиатърът. 

Ако вегетарианството е в разумни граници и в по-късната възраст, след като е свършило кърменето, това е решение на всяко семейство, добави проф. Йотова.

Основният проблем при храненето на децата е, че те се оставят да решават. Много психолози имат вина за това като съветват родителите да се съобразяват с желанията на детето без да им обясняват какво означава това, смята специалистът. 

"Да се съобразиш с желанията означава да наблюдаваш как реагира детето ти към нещо и да се опиташ да вместиш своята възпитателна мярка в това. А не да го питаш какво му харесва и то да се чуди какво да измисли", обясни педиатърът. 

Проблемът в днешни дни е достъпът до храна и ние трябва да се борим за правилно хранене, а не за обилно, твърди д-р Йотова. 

"Искам да напомня на всички, че ние сме бозайници. Бозайниците в природата се хранят един път в денонощие. А ние, на база на това, че мозъкът ни работи много, сме стигнали до трикратно и четирикратно хранене за децата. Никой не се сеща, че дъвкането между тези хранения е също хранене. И пиенето на калории, каквито са плодовите млека, соковете, компотите и други подобни, всъщност са храна", добави тя.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).