Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пеевски отново ще контролира най-големия дистрибутор в България
Автор: Екип Burgas24.bg 22:25 / 11.09.2019Коментари (0)1737
©
"Експрес логистика и дистрибуция", което през 2017 г. беше продадено в пакет с марките на "Булгартабак" на British American Tobacco (BAT), ще се върне в корпоративната орбита на депутата Делян Пеевски. Това става ясно от заявление за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията, според което "Логистик груп инвест" възнамерява да придобие дружествените дялове в дистрибуторската компания, която е сред десетте най-големи компании по оборот в страната с над 1.2 млрд. лв. приходи за 2018 г.

"Логистик груп инвест" е създадено през февруари 2019 г. с 50 хил. лв. капитал, от които са внесени минимално изискваните по закон 25% по сметка в Първа инвестиционна банка. Акциите са поделени поравно между двамата учредители - Христо Лефтеров и Симеон Алексиев, които имат преки връзки с контролираните от Пеевски "Булгартабак" и "Лафка маркет".

Христо Лефтеров е управител на "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД) от 2015 г., допреди тя да бъде прехвърлена на BAT две години по-късно. В началото на този период собствеността в компанията е поделена между офшорка Lanezal Limited и другия управител Виктор Зарев, а след серия трансформации едноличен собственик на ЕЛД става дъщерната фабрика на "Булгартабак" - "Благоевград БТ". Малко след това дистрибуторското дружество беше продадено в пакет с марките на цигарения холдинг и веригата на Lafka в Босна за 100 млн. евро. Преди ЕЛД Лефтеров е бил търговски директор в "Булгартабак", в периода след приватизацията.

Освен това има и по-прясна връзка - през април 2019 г. "Благоевград БТ" си регистрира ново 100% дъщерно дружество - "Бул експрес логистик", което, съдейки по името и предмета на дейност, трябва да е конкурент на ЕЛД. За негови управители са назначени изпълнителният директор на "Булгартабак" Владимир Жеков и Христо Лефтеров, които могат да го представляват и поотделно.

Симеон Алексиев е адвокат, който от 2014 г. досега е в борда на "Лафка маркет" (преди под името "Табак маркет"). Към момента собствеността на веригата Lafka е поделена, като 50% се държат от "Благоевград БТ", а другата половина - от австрийското FMCG Holding, което според декларацията за действителен собственик е притежание на Волфганг Рекендорфер.

В управлението на "Логистик груп инвест" освен двамата собственици влиза и още един адвокат - Петър Райков, който също е в борда на "Лафка маркет". Лефтеров е изпълнителен директор, а Алексиев председател на съвета на директорите.

Странна логика

До голяма степен сделката е любопитна, защото е трудно да се намери обосновка за нея. BAT придоби компанията, чийто основен бизнес е дистрибуцията на цигари, едва преди две години и половина. Сега цигареният концерн с купените марки на "Булгартабак" продължава да е лидер на пазара с почти 40% и затова изглежда странно да продаде дистрибуторското си дружество и да се  остави в зависимост на местен играч. Освен марките на BAT тя работи с гръцката Karelia, както и с "Национална лотария" на Васил Божков.

"Основният фокус на сделката през 2017 г. беше придобиването на определени марки цигари в България, с което BAT получи възможност да развие вече успешния ни основен бизнес в страната", обясниха от международния концерн пред "Капитал". "Потенциалната сделка за продажбата на логистичната компания ЕЛД ще позволи на БАТ България да се съсредоточи върху продължаване на развитието на основния ни бизнес с цигари и нагреваеми тютюневи изделия в страната", се казва още в отговора.

От BAT отказаха да предоставят детайли по сделката с обяснението, че те са търговска информация. "В контакт сме с компанията купувач през последните няколко месеца. "Логистик груп инвест" е дистрибуционна компания, която вярваме, че притежава нужния опит в областта на бързооборотните стоки. Също така компанията има и разработена стратегия за развитието на бизнеса на ЕЛД", коментираха още от BAT, като потвърдиха, че възнамеряват да продължат да работят с дистрибутора и след финализирането на продажбата.

Същевременно и за купувача трудно може да се намери ясна логика, доколкото вече "Булгартабак" практически затвори производството си на цигари и сега основната част от приходите на холдинга идват от търговията с техника на дъщерното му "Техномаркет България". Възможен вариант е да се търси окрупняване на дистрибуция на едро и на дребно в търсене на инвеститор, желаещ да купи бизнеса по цялата верига.

Самата ЕЛД е най-големият дистрибутор в България с 1.2 млрд. лв. приходи за 2018 г., което е близо 15% ръст спрямо 2017 г., но в този оборот влиза и акцизът и ДДС-то на продаваните цигари, което изкуствено го раздува. Печалбата за 2018 г. е 3.2 млн. лв., докато през 2017 г. компанията регистрира 10 млн. лв. загуба. Персоналът плавно расте и към юни 2019 г. в нея работят над 1000 души. Lafka отчита 237.5 млн. лв. приходи и 5.3 млн. лв. печалба за 2018 г. като служителите в последните години падат от над 2000 през 2016 г. до около 650 сега.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: