Пенсионер: Демокрацията ни направи сървайвърци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:26 / 31.03.2023
466
Пенсионерите ще посрещнат тази година Великден без добавка, но с увеличени пенсии. Ще им стигнат ли парите за празнично меню? Отговорите дава врачански пенсионер пред БНР.

"Стягаме се да оцелеем. Така ни направиха тези хубавци - политиците и спекулантите, че трябва да си сървайвърец."

За врачанския пенсионер Цветан Дочев животът тече все така, като шоу програма по оцеляване. Демокрацията направи пенсионерите сървайвърци, обобщава печално ситуацията той.

С полупълна кошница си тръгнахме от хипермаркета преди година, не само заради цените, но и защото се оказа, че допълнителните седемдесет лева са усвоени авансово.

"Аз съм ги похарчил предварително за лекарства почти. На сиромах човек всичко му е скъпо."

А сега без великденска добавка дори не му се влиза в магазина.

"Положението е още по-недобро. Всеки път като влезеш, се изненадваш, че всичко е нагоре. Отчаян не съм, но съм разочарован. От тези мътни времена се възползваха спекулантите."

Дочев се кани да спести "от много неща" за празника. 1-2 лева отгоре за килограм агнешко за него не е малко. "Поне да замирише на агнешко" беше и миналата година стратегията на пенсионера при решаване на задачата по осигуряване на празничната трапеза. И преди, и сега - много преди Великден, за да е по-евтино.

"Засякох агнешки главички. Дочух, че ще бъдат много скъпи", разказва той. Затова купува агнешките главички по-рано, готви ги и ги замразява. После за празника по стара врачанска рецепта Цветан Дочев приготвя главичките "с много лучец".

Още миналата година стана ясно, че хладилната камера е важна част от оборудването на оцеляващия пенсионер. В нея има място не само за агнешки субпродукти. Основното й предназначение е да съхранява до празника трофеите от промоционалните цени.

"Знам как се съхранява козунак в камерата. Ако иска някой пенсионер да го съхрани, сега може да го вземе. Той се размразява и си е същият, както си го сложил."

Като истински "сървайвърец", както сам се определя, Цветан Дочев разполага с разнообразен арсенал от методи за обезпечаване на великденското меню.

"Яйценцата, от баба ми, калугерката знам, че не се боядисват толкова яйца накуп. Ще тичаме по гнездата на птиците, ще сберем яйченца", допълва с ирония той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).