Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пенсионери пазят бъдещия център на НАТО у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:54 / 16.03.2015Коментари (1)949
© "Монитор"
Кучето Шаро и 4-5 пенсионери от частна фирма пазят бъдещия център на НАТО у нас, който ще бъде разположен във военното поделение "Чаралица". То е част от свързочната бригада в Горна Малина. Това показа вчера проверка на "Монитор".

Военният министър Николай Ненчев обяви в събота, че именно там ще бъде позициониран натовският център, от който ще се координират армейски учения, действия при кризи и т.н.

Военната база "Чаралица" се намира на няколкостотин метра над свързочната бригада в Горна Малина. Навремето е строена специално като място, от което да се командва война и да се дърпат конците на фронта на различните войски. Затова и се водила като най-строго секретното място у нас, достъпно само за броени генерали, министри и президента. В момента "Чаралица" е оборудвана с най-модерни компютърни технологии и комуникационно-информационни системи (КИС). Именно това била причината мястото да бъде предпочетено за център, вместо сградата, известна като българския Пентагон на бул. "Тотлебен" в столицата.

На Чаралица редовно се провеждат компютърни учения на нашата армия съвместно с НАТО и други държави членки. Николай Ненчев поясни, че от наша страна в центъра на Алианса ще участват двама офицери и 55 сержанти. Колко чужди офицери обаче ще пристигнат у нас, все още никой не казва официално. Ясно е само, че ще пребивават постоянно у нас. Родните бойци, които ще работят в центъра, вече са минали обучение в Италия, Румъния и Турция.

Охраната на строго секретния обект на армията в момента е поверена не на военни, а на частна фирма. На портала освен кучето Шаро, порода улична превъзходна, стоят петима пенсионери.

"Ние не сме от МО. Повечето сме служили в МВР", гордо изтъкнаха гардовете пред "Монитор". Те разказаха, че са въоръжени, но никога досега не им се е налагало да стрелят. В поделението събота и неделя стоял само един дежурен боец. През седмицата всеки ден пък идвали по два рейса фуражки, които работели "нещо" и си тръгвали, отбелязаха гардовете.

"Не знаем за никакво НАТО, никой още не е идвал, от вас разбираме, че ще е тук центърът. А той какво ще прави всъщност?", запитаха пенсионерите.

"По-добре, че ще е тук центърът на НАТО. Наскоро затвориха мандрата и 15 човека останаха без работа. А с натовците поне може да се отворят работни места, ще си харчат парите тук", надяваха се хората от Горна Малина.

Ще ги посрещнем с кебапчета, кюфтета, скара, сандвичи, заяви и собственикът на една от най-вървежните кръчми и магазин в селото Георги Ангелов. Той се похвали, че има капацитет да изхрани всички чужди рейнджъри за броени минути. Бивши военни от селото пък контрираха, че натовци не им трябвали. Единственият позитив, който евентуално са щели да имат хората, е, че ще се назначи помощен персонал в "Чаралица" - камериерки, чистачи, готвачи. В момента в секретния обект работела само една готвачка - леля Мария, която от 10 г. въртяла манджите, но не смогвала. След като и кетърингът на поделението бил прекратен, военните масово слизали в селото да си купуват храната.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.03.2015 г.
+2
 
 
честито!!! сега и една руска база до натовската за баланс.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: