Петър Стоянов иска обединение на дясното, готов е да помага

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
11:08 / 25.05.2013
2147
Да бъда честен - гласувах за СДС. Знаех какво ще се случи, но за мен би било неморално да посегна към друга бюлетина. На енергията на старите седесари аз дължа всичко. Сега като се замисля, не трябва да се гледа толкова трагично на резултатите от изборите. Това каза във "Факторът Кошлуков" по TV7 президентът (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов.

"Напоследък слушах доста спекулации по темата, че партията на Иван Костов не влиза. Добре, но ако бяха влезли, с 4-5 депутати какво щяха да направят? Това с нищо нямаше да промени нито картината на българския политически живот, нито дереджето на българската десница. Само заради идеята да прескочиш 4% бариера не е оправдано усилието. Ако СДС през цялото време беше обект на политически ругатни на Георги Първанов, то това си беше в реда на нещата. Но когато партията бе нападната от самия Иван Костов, това подейства изключително деморализиращо, разбиващо. Борбата за оцеляване, това искам да внуша, никога не може да докара хората до ентусиазъм, не може да ги накара да гласуват", посочи Петър Стоянов.

"Говоря за събития, на които не се радвам. Не изпитвам никакво злорадство, че заедно със СДС и Иван Костов не влезе в парламента. Това е политическият провал на българистката десница. СДС понесе много тежко раздялата с Иван Костов. През последните 10 години усилията на партията бяха насочени главно към опровергаване на Иван Костов. И аз съм играл на това "хоро" и виждам, че не съм прав. СДС не можа да преживее напускането на човека, на когото дължеше най-много. Не успяха нашите симпатизанти да го преживеят.

Ние с Иван никога не сме си разменяли обидни думи на личностна основа. Ние имахме политически разногласия и те бяха много остри", поясни Стоянов.

"Кои ще бъдат новите лидери, не зная. Във всички случаи виждам себе си встрани, леко отдалечен. Ако те имат нужда от помощ, винаги могат да разчитат на хора като мен. Но има поле за създаване на една обединена десница", каза бившият държавен глава.

Петър Стоянов подчерта, че в България все още няма дясна партия, която да е ориентирана към ценностите, идеалите, мечтите, илюзиите дори на десните българи. "В България има твърде много риторични антикомунисти, но има твърде малко хора, които са склонни да се задълбочат, да погледнат към центъра, където са корените на злото", заяви Петър Стоянов.


Виж коментарите (8)

Още по темата (438):
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
03.08.2013 Правителството смени ръководството на компанията-преброител на изборите
21.07.2013 ДПС похарчило по 9,95 лв. за глас на изборите
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).