Пишат оценки на учителите и директорите на всеки 4 години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
08:45 / 09.08.2016
956
Педагогическите специалисти ще бъдат атестирани с оценки на всеки 4 години. Първата атестация ще се проведе през учебната 2020/2021 г., а квалификациите започват още тази година. От понеделник даже е започнала квалификацията на новоназначените директори.

Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов при представянето на проекта за държавен образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

Атестирането на учителите ще се прави от комисия, определена от педагогическия съвет. Оценка "образцово изпълнение" ще се получава при резултат от 45 до 50 точки.

На 4 години учителите трябва да подготвят портфолио - и на хартия, и на електронен носител. В него ще отчитат свършеното и несвършеното. В портфолиото се съхраняват документи, които описват участието в образователния процес, постиженията на децата, професионалното усъвършенстване на учителя и кариерното му развитие.

Задължителната квалификация е 48 академични часа за 4 години със система от квалификационни кредити и 16 часа годишно в самото училище. Директорите са длъжни да осигуряват необходимите условия за повишаване на квалификацията.

Учителите вече ще могат да растат в кариерата си бързо, не само на базата на натрупан стаж. Вече няма да е необходимо да е натрупал 5 години, за да стане старши.

Длъжностите в кариерното развитие на учителите и възпитателите са: учител и възпитател, старши учител и старши възпитател и главен учител и главен възпитател. Директорите пък растат в директор втора степен и директор първа степен.

Източник: "24 часа"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!
Има проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, ко...
Започва процедурата за изграждане на зарядни станции за 42 млн. л...
ЦИК с важни указания за това как да гласуваме


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).