Плащат по "Гражданска отговорност", ако на шофьора му стане лошо

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:52 / 07.09.2015
751
Правила за определяне размера на обезщетенията на пострадали при катастрофи граждани може да напише Комисията за финансов надзор. Това предвижда новият кодекс за застраховането, който е внесен в парламента от Министерски съвет и ще бъде гласуван до края на годината. 

В момента обезщетенията, които се изплащат по полицата "Гражданска отговорност", когато има пострадали хора, се определят от самите застрахователи. Но често се стига до съд за да се получи по-високо обезщетение. В резултат за едно и също нараняване може да се получат в пъти по-големи или по-малки суми, пише "Стандарт". 

В новия кодекс се посочва, че КФН може да приеме наредба, с която да се определят минимални изисквания към определянето на обезщетения при смърт или телесни увреждания на физически лица.

Минималната застрахователна сума, за която ще носят отговорност компаниите по "Гражданска отговорност" е 10 млн. лв. при пострадали хора и 2 млн. лв., ако има само имуществени вреди.

В новия кодекс изрично са посочени и случаи, при които застрахователят няма да може да откаже плащане по "Гражданска отговорност". Така например застрахователят няма да може да откаже плащане, ако катастрофата е станала заради влошаване на здравословното състояние на водача или заради повреда на автомобила. Целта е правата на гражданите да бъдат по-добре защитени като се ограничат възможните поводи за отказване плащане на обезщетение.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Заради ремонти на АМ "Тракия": Реорганизират движението в този уч...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).