Плененият от руските сили в Украйна бесарабски българин е освободен

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
23:07 / 21.04.2022
879
Плененият от руските сили в Украйна бесарабски българин капитан Димитър Бурлаков е освободен. Новината потвърди семейството му пред bTV.

Военният от български произход е бил разменен за руски пленници и вече се намира във военна болница в Украйна.

Семейството му определя случилото се като “великденско чудо".

Димитър Бурлаков, който е брат на бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, оцеля, след като хеликоптерът му МИ-8 беше свален от руска ракета край Мариупол и попадна в плен.

Днес президентът Владимир Путин обяви, че руските сили контролират Мариупол. Държавният глава нареди атаката срещу индустриалната зона на "Азовстал" - последният украински бастион в стратегическото пристанище Мариупол, да бъде отменена. Путин обясни, че решението му е с цел запазване на живота на руските военни.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук събщи, че на територията на "Азовстал" евакуация очакват 1000 цивилни граждани и 500 ранени войници.

"Азовстал" е един от най-големите металургични заводи в Европа. Разположен е на площ 11 кв. км, има голяма мрежа от подземни тунели и бункери. "Там остават близо 1000 цивилни и 500 ранени войници. Те всички трябва да бъдат изтеглени... още днес!", написа Верешчук в Телеграм.

"Русия контролира по-голямата част от азовския пристанищен град Мариупол, но украинските сили продължават да се държат в части от него", заяви от своя страна украинският президент Володимир Зеленски по повод изявлението на руския президент.

Украинският държавен глава изключи възможността да посети Москва за преки преговори с руското ръководство за прекратяване на войната, предаде Ройтерс.

"В името на страната си бих бил готов да посетя което и да било място на тази планета. Но със сигурност не в момента и със сигурност не Москва. Това просто не подлежи на обсъждане", заяви Зеленски в интервю за руското издание "Медиазона", препечатано в австрийския в. "Щандарт". "Въпреки това, при различни условия и с различни управници в Москва, всичко би било възможно", добави той.

Зеленски заяви, че руското политическо ръководство е направило "катастрофална грешка" с нашествието в неговата страна и е въвлякло руския народ в ситуация, за която носят отговорност неговите лидери.

"Отсега нататък много страни вече няма да се занимават с въпроса дали някой руснак е добър или лош. Всички руснаци ще бъдат третирани зле. Русия постигна това. В крайна сметка, не е моя работа, но това би трябвало да плаши руския народ", коментира украинският президент.

Зеленски отговори на изявление на руския министър на отбраната, като заяви, че Москва контролира по-голямата част от Мариупол, но в част от него все още има украински сили.

"От днес цял Мариупол е под контрола на руската армия и на народната милиция на Донецката народна република, а територията на завод "Азовстал" с намиращите се там остатъци от националистите и чуждестранните наемници са надеждно блокирани", каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на срещата си с президента Владимир Путин.

В изявление в четвъртък руското министерство на външните работи обяви, че страната е разширила списъка си с лица от Съединените щати, на които е забранено да влизат на руска територия.

"В отговор на непрекъснато нарастващите антируски санкции, които администрацията на Байдън въвежда за все по-голям брой руски граждани - както официални лица и техните семейства, така и представители на бизнес кръгове, учени и културни дейци - 29 американци са включени в т. нар. "стоп списък", посочат от руското външно министерството и добавят, че "на тези лица е отказано влизане в Руската федерация за неопределено време".

Сред лица, на които е наложена забрана за влизане в Русия, попадат вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, прессекретарят на Пентагона Джон Кърби, главният изпълнителен директор на социалната медия Meta Марк Зукърбърг и изпълнителният директор на Bank of America Брайън Мойнихан.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).