Плевнелиев: Политиците трябва да оставят експертите да си свършат работата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
16:10 / 17.06.2011
1892
Вложените материали в насипа на лот 2 от АМ "Тракия" отговарят на изискванията за техническа спецификация, залегнали в одобрения инвестиционен проект на съоръжението. Това съобщи днес министър Росен Плевнелиев на пресконференция за обявяване на резултатите от изпитването на пробите, които бяха взети от независима акредитирана лаборатория, на 2 май т.г.

Министърът заяви, че отговорността за качеството на строителството на магистралата се носи от изпълнител, възложител и надзорник и отново допълни, че 147 пъти може да се каже, че се работи в рамките на техническата спецификация. Той поиска всеки, който твърди, че магистралата "се строи върху пепел, кал, върху каша, да предостави съответните данни на компетентните органи".

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Милка Гечева информира, че от дирекцията се правят ежемесечни проверки по цялото строително трасе. Проверява се и начинът на документиране на строително-монтажните работи, след което те се представят на възложителя. Последната проба от магистралата струва на българските данъкоплатци 6750 лева, а предходните 146 лабораторни изследвания на материалите, влагани в строежа, са извършени от изпълнител, надзор, възложител и не са за сметка на държавата.

"Политиците в България не спазват правилата. Правило първо - ако не си експерт, не се прави на експерт. Политиците трябва да оставят експертите да си свършат работата", каза министър Плевнелиев.

За 147-ми път попитахме експертите за качеството на вложените материали, каза министърът и поиска от БСП, от Сергей Станишев и Димчо Михалевски да се извинят на българските граждани, на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), на експертите, които ежедневно работят по изграждането на магистралата. Росен Плевнелиев коментира, че в държавата ни има надпартийни приоритети и "Тракия" е именно такъв.
Министърът поясни още, че УАСГ, посочен от БСП, че е потвърдил техните обвинения, се е извинил с писмо още на 18 март т.г. В писмото се казва, че категорично не се обосновава тезата, че магистралата се строи върху пепел. В становището на института е допусната езикова грешка, като е използван термина "сгуропепелина".

Министър Росен Плевнелиев очаква извинение и писмено опровержение до Брюксел на доносите, които бяха изпратени там относно строителните материали, влагани в Лот 2 "Стара Загора - Нова Загора" на автомагистрала "Тракия".

Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" заяви, че не е изненадан от резултатите от изпитванията на пробите, тъй като по време на строително-монтажните работи съгласно договора представител на възложителя стриктно е следял и е получавал ясни доказателства, че вложените материали отговарят на изискванията на техническата спецификация. Според него тази проверка за пореден път доказва, че магистралите, които се строят в момента, са най-проверяваните по отношение на техническите параметри и се строят качествено и съобразно изискванията. По тази причина АПИ няма никакви притеснения по отношение на бъдещата експлоатация на съоръжението.

Виж коментарите (2)

Още по темата (490):
26.04.2024 Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока Бургас
06.04.2024 АПИ обясни защо не трябва да шофираме в аварийната лента
17.02.2024 Ограничават движението при 349-и км в платното за Бургас на АМ "Тракия"
19.09.2023 Министър Цеков: Магистрала "Хемус" се строи от 50 години, трябва още една лента на АМ "Тракия"
05.07.2023 90 км/ч не е подходяща скорост за магистрала, след изпреварване се прибирайте в дясна лента
28.06.2023 Драматична ситуация с шофьорка и детето й на АМ "Тракия", добре че там са били двама полицаи!
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).