Почина Дядо Пънч!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:10 / 11.10.2019
1057
На 85-годишна възраст е починал писателят Панчо Панчев, известен сред младите читатели като Дядо Пънч. Информацията съобщиха от Съюза на българските писатели във Facebook.

Той е български писател, публицист, драматург, сценарист на филми и автор на произведения за деца. Пиеси, стихове, стихотворни гатанки, приказки, дори малкия роман "Дневник на слончето Моди“.

Роден е на 17 ноември 1933 г. в град София. Завършва гимназия с преподаване на руски език, а след това - през 1955 г. ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност театрознание при професор Гочо Гочев.

Бил е главен редактор на списание "Театър“ (1966 – 1969), а също и на сп. "Славейче“, в едни от най-трудните (и фактически последни) години за списанието (1997 – 2002 г.), когато е направен опит да се възстанови оригиналния му изглед отпреди 90-те години.

Автор е на 50 пиеси, които са поставяни на различни сцени в България и в чужбина и на десетки книги и книжки за деца.

През 90-те заедно с актьора Асен Кисимов работят заедно, създавайки "Гатанки за лека нощ" по БНТ, като междувременно обикалят из страната забавлявайки децата и с живи представления.

В чужбина (Чехия, Словакия, Унгария, Германия Полша, Румъния, Русия и други бивши републики от Съветски съюз, Финландия, Белгия, САЩ, Монголия и др.) е поставяна неговата пиеса "Приказка за калпаците“, а в някои страни са поставяни още "Очи в очи“, "Вълци нема“, "Приказка за тиквата“, "Произшествие“, "Има ли смисъл да утепваме мечка?“, "Принцесата и свинарят“ и др.

Освен сборници или отделни издания на пиеси има и десетки книги и книжки за деца.

Светла му памет!

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).