Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почина един от първите, успял да вербува кръстника на българската мафия
Автор: Екип Burgas24.bg 15:05 / 12.10.2019Коментари (0)3174
©
Отиде си Венелин Великов, бивш зам.-директор на НСБОП и един от нейните основатели. Той е издъхнал неочаквано в съня си.

Венци, както го наричаха антимафиотите, се превърна в едно от най-знаковите лица на службата. Затова и новината за неговата кончина емоционално покоси всички ченгета, с които е работил. Малцина са полицаите като Великов, които имат зад гърба си стотици проведени успешни акции срещу знакови фигури от престъпния свят. Името му се свързва с тонове задържана дрога. Като най-голям негов успех се считат многобройните полицейски операции срещу фабриките за фалшиви долари. Благодарение на успехите, САЩ вади страната ни от черния списък.

Кончината му даде повод на много хора да си спомнят за него.  "Силата му беше в това, че умееше да работи с хората. Позволяваше да  действаме без натиск,  треперене и суетене.  Имаше реална преценка за нещата. Беше  практичен и разбиращ хората. Беше един от нас, свой го чувствахме“, разказаха действащи полицаи пред Фрог нюз.  Начинът, по който си тръгва от системата през 2004 г. обижда не само него, но и колегите му. По това време ГДБОП издава документ по искане на адвоката на покойният вече виден контрабандист Иван Тодоров-Доктора, че срещу него няма уличаваща информация.

В оперативната служба са наясно, че няма как да си извадят картите за това какво знаят за Доктора в този период. Още повече, че точно в този момент има спецзвено, което нищи връзките на контрабандиста.  Бележката, обаче се тълкува от тогавашният шеф на МВР Георги Петканов като индулгенция за Иван Тодоров. затова той решава светкавично да "отреже главата“ на Венци Великов.  Колегите му приемат реакцията на Петканов като политически ход, с който цели да  спаси и без това силно разклатените си позиции на поста.

Полицаи припомнят, че Венци Великов е един от първите, успял да вербува кръстника на българската мафия Иво Карамански. "Преди всяка акция ни събираше и ни казваше винаги едно и също : Момчета, успех и Бог да прости Иво Карамански“, спомнят си още те.

Поклонението пред тленните останки на Венелин Великов ще се състои в неделя от 10 часа на Централните софийски гробища. Поклон пред светлата му памет!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: