Почина оперната прима София Иванова

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
15:50 / 02.06.2014
702
Почина оперната певица София Иванова, съобщава БНР. София Иванова, сопран, е последната ученичка на големия вокален педагог проф. Христо Бръмбаров. Специализирала е в студията на прочутия тенор Марио дел Монако в Италия. Красноречива оценка за дарованието й са думите, които маестро Марио дел Монако написва на клавира на операта "Травиата": "С тази прекрасна роля искам да триумфираш в целия свят! Сигурен съм, че това ще се случи!".

Оперната прима е изпълнила над 30 централни сопранови партии, сред които Виолета от "Травиата" на Верди, Татяна от "Евгений Онегин" на Чайковски, Мими от "Бохеми" и Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай" на Пучини, но може би връх в творческата й кариера ще остане незабравимото й превъплъщение в образа на Тоска от едноименната опера на Пучини.

Родена във Варна, през 1977 г. София Иванова гастролира с Варненската опера в Палма де Майорка (Испания) в ролята на Дездемона и оттогава става постоянен член на операта в родния си град. Но голямата й мечта е Виолета от безсмъртната опера на Джузепе Верди - "Травиата". Скоро тя става коронната й роля и София Иванова има над 150 изпълнения на Виолета в България и в почти всички големи оперни театри на Европа - Русия, Белгия, Испания, Германия Австрия, Дания, Швеция и др., както и 10 спектакъла в Южна Корея. През 1977 . се запознава в Италия със световноизвестния тенор Марио дел Монако и става негова любима ученичка. 

Заедно със съпруга си, маестро Борислав Иванов и Симфоничния оркестър на Берлин е изнесла над 100 концерта, от които 30 - в изпълнение на Девета симфония от Бетовен. Гостувала е и в прочутата "Дойче опер" в Берлин в ролята на Елвира от "Ернани" на Верди.  

В продължение на повече от 35 години София Иванова е пяла на сцените на всички български оперни театри, включително в Пловдив. Представяла се е и на престижни оперни сцени в Испания, Италия, Германия, Белгия, Швейцария, Гърция, Америка и много други.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали при тежкото ПТП на магистрала "Тракия"
Много тежка катастрофа на АМ "Тракия" с няколко коли и камион
МВнР с важно предупреждение
Работник от черешова градина: Бера и рева
Седмица на морето излиза между 2000 и 7000 лв. за тричленно семей...
Цветослав Цачев: Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногла...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).