Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Починалата наша актриса до последно ходела на работа
Автор: Екип Burgas24.bg 21:34 / 06.07.2022Коментари (0)841
©
Миналата седмица на 74-годишна възраст ни напусна голямата актриса Добринка Станкова, която мнозина зрители помнят като Рачето от култовия за времето си филм "Черните ангели“. Станкова бе една от примите на Народния театър, а през последните 3 години от живота си се борила с онкологична диагноза, която не успяла да надвие.

Въпреки че била диагностицирана с рак на гърдата, Добринка не се отказа от голямата сцена и почитателите си. До април месец тази година тя се чувствала добре, ходела на работа, срещала се с приятели и дори е била активна в социалната мрежа Фейсбук. След това обаче състоянието ѝ внезапно се влошило и буквално за два месеца силите я напуснали напълно.

Приживе Добринка Станкова винаги се е определяла за късметлийка, защото е имала шанса да се обучава във ВИТИЗ при четирима от най-емблематичните преподаватели: Анастас Михайлов, Методи Андонов, Нейчо Попов, Любомир Кабакчиев. И всеки от тях оставил сериозна следа в нейното изграждане като актриса. До последните си дни Добринка горяла за сцената, поддържала се физически с аеробика, не спирала да чете и да се обогатява. Тя винаги е била изключително отдадена на работата си, а за ролята си в пиесата "От ума си тегли“ на Грибоедов дори вземала уроци по оперно пеене.

Преди всеки спектакъл била особено неспокойна през целия ден. Отивайки към театъра, вече живеела с образа и си говорела реплики по пътя. Така преди време един съученик на сина ѝ разтревожено му казал един ден, че е видял майка му да си говори сама.

Още като дете Добринка Станкова искала да се посвети на театъра. Дори написала писмо на Сергей Бондарчук – режисьор на филма "Война и мир“, че тя е готова да изиграе ролята на Наташа Ростова. Това ѝ желание така и не се сбъдва, но пък пресъздава ярки образи в българското кино.

Дебютът ѝ е в ролята на Божанка във филма "Иконостасът“ (1969) на Христо Христов и Тодор Динов, по романа на Димитър Талев "Железният светилник“. Най-голяма популярност на русокосата актриса обаче носи превъплъщението ѝ като Рачето в емблематичния за епохата филм на Въло Радев "Черните ангели“ (1970). В него тя си партнира с младите и също така забележителни Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Виолета Гиндева, Доротея Тончева и Марин Младенов.

Някои от другите ѝ значими роли са във "Вятърът на пътешествията“, "Зарево над Драва“, "Трета след Слънцето“, "Константин философ“, "Прозорецът“, "Онова нещо“ и много други.

В Народния театър актрисата е поканена само година след завършването на ВИТИЗ. Справя се успешно с дебютната си роля, но за младата актриса не е било никак лесно да е в обкръжението на такива актьори колоси от онова време като Иванка Димитрова, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Андрей Чапразов, Любомир Кабакчиев...

Неин съпруг е големият филмов режисьор Георги Стоянов. Имат син Никола, който ги дари и с внучка.

"Добринка Станкова завинаги ще остане в трупата на Народния театър и в сърцата на всички, които са работили и обичали изкуството на театъра като нея“, написаха артистите от НТ "Иван Вазов“, отбелязвайки яркото ѝ присъствие на първата ни сцена, където тя живя и твори близо 50 години, пише "Ретро".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: