Почитаме Св. Параскева

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:04 / 28.10.2016
724
На 28 октомври православната църква почита паметта на Света великомъченица Параскева от Икония. Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много православни църкви, в това число и у нас. Светиците, носещи това име, са три. Преподобната Параскева (Петка) Епиватска, позната у нас и като "Българска", живяла в X-XI век. Паметта й се чества на 14 октомври. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и както апостолите проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Паметта й се честват на 26 юли.

На 28 октомври почитаме великомъченицата Параскева Иконийска, родом от Икония, Мала Азия, отдала живота си на милосърдие и проповед, посечена след много мъчения по време на гоненията при Диоклетиан през 303 година. Името Параскева идва от парескеви, което на гръцки означава петък - денят на кръстната смърт на Спасителя. Параскева олицетворява доброволните и животворни страдания на нашия господ Иисус Христос.

Параскева от Икония се родила в семейството на благочестиви родители, които я възпитавали с много любов и й разкривали истините на християнската вяра. Тя била още малко момиче, когато родителите й починали. Получила в наследство голямо богатство. Средствата от наследството си употребила за дрехи на голите, храна на гладните и подслон за странниците. Също така усилено разпространявала Словото Божие и навсякъде разказвала за неговото дело по света, с което успяла да събуди силна злоба у езичниците към себе си.

Решила да не се омъжва и да се посвети изцяло в служба на Бога и добруване към хората. За вярата Христова била изправена на съд и хвърлена в тъмница, в огън, но излязла невредима и била посечена с меч. На другия ден след блажената й кончина съдията внезапно загинал. Всички изтълкували ненадейната му смърт като Божие наказание заради светата девица.

Чудесата, на които хората станали свидетели, докато протичали мъченията на Света Параскева и нейното чудотворно оцеляване, ги вдъхновили да приемат християнството. Християните погребали с чест тленните останки на Великомъченица Параскева в нейния дом. Оттогава на всички, които посещават гроба й, се случват чудеса и изцеления от всякакви болести.

Честит имен ден на Параскева, Параскев, Параско, Параска, както и на Лъчезар, Лъчезара, Лъчко, Лъчиста!

Източник: БНР


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., е възможно да замърсява...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...
Балабанов: За нас винаги номер 1 са били българските граждани. Мн...
Тома Биков: Готови сме да спечелим изборите категорично
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).