Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почвите в Южна България били най-засегнати от аварията в Чернобил
Автор: Екип Burgas24.bg 13:28 / 25.11.2019Коментари (2)742
©
На Земята съществува естествен радиационен фон, който се състои от йонизиращи лъчения с природен произход. Дължи се на космическото лъчение и естествено съществуващите в земната кора и атмосферата радионуклиди – нестабилни изотопи.

Естественият гама-фон над земната повърхност се създава главно от радионуклидите, които се съдържат в горния почвен слой – с дебелина около 30 сантиметра. Важно е да се отбележи, че човекът е приспособен към естествения радиационен фон.

Известен факт е, че най-засегнати в страната ни от ядрената авария в Чернобил са почвите в Южна България. Те са обект на ежегодно контролно наблюдение. Най-високи стойности на техногенен цезий (137) са регистрирани в Пловдивска и Смолянска област. При сравняване на данните от предходни години е налице снижаване на специфичната активност на радиоактивния елемент, поради глобалното му разпределение при естествени миграционни процеси, пише "Пулс".

Все повече започна да се говори не само за радиактивното замърсяване на води и почви, но също така и за естествената радиоактивност на строителните материали. Тя се дължи на космическите лъчения и естествено съществуващите в природата радиоактивни изотопи. Радиоактивността на скалите се дължи основно на наличието на изотопи уран-238, уран-235 и технеций-232.

Поради много широкото разпространение на уран в земната кора, някои от строителните материали имат известна радиоактивност. Водещи в това отношение са червените тухли, гранитите, бетонът и всички материали, съдържащи естествени или преработени скали и глини.

В практиката се известни множество случаи, когато повишеното съдържание на радионуклиди се открива в метални изделия, включително в арматурно желязо. Най-често това се дължи на високоактивен източник в метален скрап и претопяване. В повечето страни има строг контрол на металните отпадъци за рециклиране. В България се провежда задължително измерване на гама-фон при дейности с метален скрап.

Радиационният фон е по-висок в сгради от тухли и бетон в сравнение с фона в дървени или сглобяеми къщи. Възможно е в първата група съдържанието на естествени нуклиди да превишава надфоновото облъчване на живеещите.

Естествената радиоактивност в някои строителни материали може да остава висока, дори и след редица преработки на материала. Това налага изискването на сертификати за състава им, удостоверяващи съдържанието на уран, радий, торий.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За панелите как е.Там има или няма радиация.
-1
 
 
вие добре ли сте.. това е пясък от Сахара.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: