Подменят асфалта на Дунав мост 2 само година след пускането му

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
09:20 / 27.09.2014
665
Година и три месеца след пуска на Дунав мост 2 при Видин ­ Калафат се извършват ремонтни дейности и се подменя изцяло асфалтовото покритие на съоръжението в посока Румъния ­ България. Това видя репортер на "Монитор".

Информацията за стартиралите ремонтни дейности беше потвърдена от Владимир Андреев, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост 2 Видин ­ Калафат".

Специално за БТА Владимир Андреев уточни организацията на дейностите и на движението по Дунав мост 2.

"От средата на септември на мостовото съоръжение е стартирал ремонт и се подменя изцяло асфалтовото покритие засега на бавната лента в посока Румъния ­ България. Частичен ремонт на асфалтовото покритие се извършва и в една от лентите на платното от България за Румъния", посочи Владимир Андреев.

Ремонтните дейности се извършват от фирмата изпълнител на обекта ­ испанския консорциум FCC, който има все още задължението да извършва гаранционни ремонти съгласно договора. 

"Ремонтът е започнал преди около 20 дни като частичен заради нарушеното асфалтово покритие", уточни Андреев.

Към момента е премахнато изцяло асфалтовото покритие на едно от двете платна в посока Румъния ­ България. Там е извършено изцяло фрезоване ­ премахване на старата асфалтова настилка до бетонната плоча на моста. Полага се нова хидроизолация и се поставя ново асфалтово покритие.

Все още е открит въпросът коя е фирмата, която ще извършва контрола при ремонтните дейности, но най-вероятно това ще стане известно в близките дни и ще е лицензирана за целта фирма. 

"Срокът на договора на международната фирма "Инжероп", която осъществяваше надзора по време на строителството на моста, е изтекъл с приключване на строителството на моста", посочи Андреев.

"Гаранционните условия за поддръжка на съоръжението са различни за различните конструктивни елементи. На бетоновите елементи срокът е 120 години", уточни Андреев.

"Независимо от ремонтните дейности в момента няма затруднения в движението по Дунав мост 2. На този етап едната лента е свободна и движението се осъществява нормално. Създадена е временна организация на движението в двете посоки", разказа Андреев.

От румънската страна на моста също са се появили дефекти по асфалтовото покритие на инфраструктурата.

"Отстраняването е в ръцете на румънската държава. Според фирмата ­ строител на пътя, причината за появилите се нагъвания и деформации на асфалта е в резултат на разливане на нафта от тежките автомобили, изчакващи пред граничния пункт", уточни Андреев.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Убийството на Пейо Пеев: И майката Красимира поиска да излезе от ...
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...
Успокоиха възрастните хора! Ще има увеличение на пенсиите с 11%
Вътрешният министър с нови подробности за акцията срещу купения в...
Прокуратурата е съгласна Васил Божков да е на свобода срещу гаран...
Пеленаче на 22 дни с коклюш беше спасено от лекарите у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).