Подписаха Националния рамков договор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:56 / 29.12.2014
866
Представителите на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса подписаха Националния рамков договор за 2015 година. Срещата бе извънредна и на нея присъства и министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Много усилия и труд се положиха и от двете страни. Всяка от двете страни направи своите компромиси. За мен това, което е най-важно е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход. Защитаваме интересите на пациентите и не променяме обемите на дейност", заяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев.

Той посочи, че са дали определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които е трябвало да бъдат коригирани.

"За първи път имаме безусловно съгласие на Българския лекарски съюз да участва в регулацията за болнична помощ", каза още Кирил Ананиев.

"За първи път имаме пълноценен ангажимент и на двете страни след договорени взаимно отстъпки за това, че от една страна са гарантирани обемите за пациентите, а от друга страна цените, които иска Лекарският съюз за лекарите и сестрите", коментира министър Петър Москов.

"Бюджетът на касата няма да бъде надскачан и източван. За това двете страни са поели своя ангажимент. Няма опасност пациентите да страдат от намалени обеми. Ако се получат увеличени обеми над заложените, тогава съвместно ръководството на касата и Българския лекарски съюз ще направят корекции", каза още той.

Кирил Ананиев успокои: "Няма да намалеят направленията. Ще следим нещата ежемесечно и няма да допуснем сериозни отклонения. Хората ще могат да бъдат обслужвани нормално. Първото тримесечие като приключим и като видим, че бюджетът се отклонява значително от това, което ние сме предвидили, ще направим корекции в цените".

Миналата седмица управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова обяви, че Националният рамков договор няма да бъде подписан, след като Надзорният съвет се е раздели на 4 гласа "против" и 3 гласа "за".

Източник: btv

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...
Детето на Божанков е стреляло със законен револвер, оставен без н...
Борисов: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на правителство, не ми ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).