Подробности за предстоящите избори

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:37 / 09.08.2022
422
Президентът Румен Радев събра на работна среща представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. В нея участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, служебният вицепремиер Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция "ГРАО“ в МРРБ и на "Информационно обслужване“ АД.

"На 2 октомври ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори и това е основна задача пред служебното правителство, тяхната организация и провеждане. От огромно значение е за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е това мнозинство да се ползва с висока легитимност. Високата легитимност идва от висока избирателна активност", това каза президентът Румен Радев. "Двете служебни правителства показаха, че е възможно да се води борба срещу купения вот, това явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство. МВР са достатъчно подготвени, за да неутрализират купувачите и да стигнат до по-нагоре във веригата. Очаквам МВР да даде на всеки български гражданин зад граница да упражни своя вот", каза президентът. 

От ЦИК вече увериха, че имат достатъчен ресурс за спокойно гласуване, а силовите органи определят купения вот като свой враг номер едно. Предстои среща и по отношение на охраната на машините за вот.

Служебното правителство вече одобри разходите за вота. Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лева. Гласуването ще е само с машини в секциите с над 300 избиратели. Ще бъдат отпечатани и бюлетини, които ще се използват при проблем с машина. Според прогнозите изборни секции ще има в над 65 държави, броят им ще е около 800. По отношение на войната на Русия и Украйна, външният министър заяви, че е изпратено искане за съгласие за откриване на секции.

Виж коментарите (1)

Още по темата (845):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
26.01.2023 Георги Свиленски: БСП направи възможното и това, което очакваха българските граждани
27.12.2022 Юрий Асланов: Политическа нестабилност ще се прилее в икономическа и остро ще се усетят социалните последици
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Слави Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
Още новини от Национални новини:
Етнологът: Великден е не само религия и вяра, Великден е проект и...
Малкият син на обвинената в убийство Габриела Славова е дете на В...
Български фермер разкри огромна далавера с млякото
Пускането в действие на газовия терминал край Александруполис, ко...
Годишните технически прегледи на колите поскъпват драстично!
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).