Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подсъдим за опит за убийство при домашно насилие отива зад решетките за 13 години
Автор: Екип Burgas24.bg 13:59 / 29.07.2022Коментари (0)725
©
Илюстрация
13 години лишаване от свобода ще търпи подсъдим за опит за убийство при условията на домашно насилие, притежание на огнестрелно оръжие без разрешително и  закана за убийство, по силата на решение на Варненския апелативен съд, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд–Шумен, като намали с 2 години постановените 15. Остава в сила обезщетяването на пострадалата за неимуществени вреди с 30 000 лв.

Нилгин А. злоупотребявал с алкохол, системно упражнявал физическо и психическо насилие над съпругата си. Жената многократно отивала с трите им деца при родителите си, но след обещанията му да промени поведението си, се връщала. В началото на 2019г. бракът им бил прекратен. В този период неин колега я откарвал до работното им място. Въпреки развода, подсъдимият продължавал да настоява пострадалата да се върне при него, често й звънял, пресрещал и заплашвал. Закрепил проследяващо устройство на автомобила на колегата й. Закупил газов револвер, който преработил в огнестрелно оръжие и тествал. Призори на 22.05.2019г. пострадалата и колегата й пътували за работа. Подсъдимият ги проследил с колата си, препятствайки движението им. Свидетелят потърсил съдействие от тел. 112, като в същия момент Нилгин спрял автомобила напречно на пътното платно. Жената слязла да говори с него. Виждайки, че той държи пистолет, се обърнала, за да се предпази. Подсъдимият произвел три изстрела към главата й. Една от сачмите попаднала в тила й. Потегляйки, мъжът отправил заплахи към двамата и отново стрелял. Впоследствие се предал в полицията.

Делото за втори път е пред въззивната инстанция. Миналата година друг състав на Апелативния съд потвърди първоинстанционната присъда, но Върховният касационен съд отмени частично решението.

При второто разглеждане Апелативният съд назначи комплексна съдебна медико-балистична експертиза и повтори разпитите на пострадалата и свидетеля. Вещите лица потвърдиха, че преработеният газов револвер може да причини смърт. За предварителното решение на мъжа да убие жената говори неколкократното преработване на газови оръжия в бойни. Той добре познавал възможностите на преправените оръжия, защото многократно стрелял с тях, включително ден преди престъплението. Така се опровергават твърденията му, че имал намерение само да сплаши бившата си съпруга. "Действията на подсъдимия красноречиво сочат, че решението да убие съпругата си взел много по-рано, внимателно обмислил и методично пристъпил към изпълнението му“, гласи съдебното решение.

Настоящият съдебен състав обаче взе предвид законовата разпоредба, която задължава съда да се съобрази със степента на довършеност на престъплението и причините, поради които то е останало недовършено. Апелативният съд се позова на заключението на вещите лица: сериозно увреждане би могло да има при изстрел от разстояние по-малко от три метра и само ако поразяващата сачма попадне в област с жизненоважни органи. Затова първоначално определеното наказание от 15 години лишаване от свобода е несъразмерно, сравнено със случаи на причинена смърт с огнестрелно оръжие. Всичко това доведе настоящия състав до извода, че справедливо е лишаване от свобода в размер по-нисък от минималния, предвиден за убийство. Затова втората инстанция определи наказание 13 години затвор.

            Решението подлежи на проверка от ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: